Guvernul îşi asumă reorganizarea ţării. Noile capitale de judeţ: Iaşi, Bucureşti, Braşov, Constanţa, Cluj-Napoca, Craiova, Ploieşti şi Timişoara
- Marius Vulpe
- 10 iunie 2011, 15:37
Bucureştiul, Braşovul, Constanţa, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Ploieşti şi Timişoara vor fi viitoarele capitale ale noilor judeţe, conform proiectului de reorganizare administrativ-teritorială a României, citat astăzi de secretarul general al PDL, deputatul Ioan Oltean.
Potrivit liderului democrat-liberal, Guvernul îşi va asuma răspunderea pe actul normativ care vizează reorganizarea administrativ-teritorială a României în opt judeţe, deoarece se doreşte ca alegerile locale din 2012 să aibă loc în baza noii legi. Cine sunt noii "voievozi": Trei primari PDL, doi PSD, un țărănist și un independent Capitalele noilor judeţe, conform proiectului de reorganizare administrativ-teritorială a României vor fi Cluj-Napoca, Braşov, Timişoara, Craiova, Constanţa, Iaşi, Ploieşti şi Bucureşti. În cazul în care aceste munciipii vor rămâne bătute în cuie, până la alegerile locale, viitoarele capitale reședință de județ vor avea în fruntea lor trei reprezentanți PDL: Antonie Solomon la Craiova, Andrei Voloșevici la Ploiești și George Scripcaru la Brașov, doi social-democrați, constănțeanul Radu Mazăre și ieșeanul Gheorghe Nichita, un edil țărănist, Gheorghe Ciuhandu, la Timișoara, și un independent, în persoana primarului Bucureștiului, Sorin Oprescu.
Potrivit secretarului general al PDL, deputatul Ioan Oltean, formula pe care actualii guvernanţi o propun, trecerea de la 41 de judeţe la opt, se înscrie în parametrii europeni şi răspunde şi cerinţelor de absorbţie a fondurilor europene într-un ritm mult mai ridicat.
"Credem că o ţară cu opt judeţe pe cele opt regiuni de dezvoltare economică ce sunt deja consacrate, chiar dacă ele nu au personalitate juridică, va reuşi ca, în perioada 2012-2013-2014, când România mai are încă zece miliarde de euro de absorbit de la UE, să se ridice gradul de absorţie a fondurilor, să crească calitatea strategiilor şi a lucrărilor de dezvoltare zonală şi regională. E un proioect extrem de ambiţios şi care, dacă într-adevăr se va realiza şi actuala majoritate se va plia pe el şi-l va susţine, va produce o modificare de fond în viaţa de zi cu zi a României", a spus Oltean.
Alegeri locale pe noua formă de organizare administrativ-teritorială Oltean a mai anunţa Guvernul şi-ar putea asuma răspunderea pe actul normativ care vizează reorganizarea administrativ-teritorială a României."Dorinţa noastră este ca viitoarele alegeri care vor avea loc în iunie 2012 să se realizeze pe noua formulă administrativ teritorială. Când spun «noi» mă refer la PDL şi la actuala majoritate. Vom încerca să adoptăm legea prin angajarea răspunderii Guvernului pe act normativ", a spus Oltean. El admis însă că varianta asumării nu constituie o decizie definitivă, fiind încă la faza de discuţie."Nu e hotărâre unanim luată. E la faza de discuţie, aceea de a încerca să adoptăm până la sfârşitul acestei luni proiectul de lege care vizează modificarea legii de împărţire administrativ-teritorială prin angajarea răspunderii de către Guvern. Eu cred că nu există elemente care să conducă spre blocarea iniţiativei actualei majorităţi, dar atât timp cât nu suntem în faza unei hotărâri finale putem pune şi o asemenea idee în discuţie", a estimat liderul PDL. Câte județe, atâtea prefecturi și servicii deconcentrate
El a precizat că reorganizarea regiunilor presupune modificarea altor zeci de acte normative, cauzate de alte schimbări necesare pentru adaptarea structurilor decizionale locale, precum serviciile deconcentrate, la noile realităţi.
"Toate aceste servicii deconcentrate ale ministerelor se vor diminua de la 41 la opt, ceea ce înseamnă o modificare extrem de importantă a legislaţiei în vigoare. Ceea ce urmărim cu prioritate este ca serviciul public să fie adus cât mai aproape de cetăţean, a da cetăţeanului certitudinea că, prin reorganizarea administrativ teritorială, lui i se uşurează viaţa de zi cu zi", a mai explicat liderul PDL.