Guvernul vrea închisoare pentru bairamul în bloc. Opoziția vede o strategie ascunsă

Guvernul vrea închisoare pentru bairamul în bloc. Opoziția vede o strategie ascunsă

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat, în această săptămână, în dezbatere publică, proiectul de lege privind întărirea autorității polițistului în vederea stabilirii ordinii și siguranței publice.

Proiectul de lege al MAI pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice conține următoarele prevederi: „închisoare de la 3 luni la 2 ani” pentru „tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect” sau pentru „tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote”, respectiv „organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor” .

Mai mult, inițiativa MAI cuprinde și pedepsirea cu „închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă” pentru persoana care „împiedică prin orice mijloace” organele de ordine în „legitimarea, controlul corporal, al bagajelor și al vehiculuui sau conducerea unei persoane la sediul poliției”.

Opoziția politică, în speță, PNL reacționează vehement și solicită inițiatorilor să reanalizeze textul cu „maximă atenție”, pentru că în proiect se propun „cu prea mare ușurință luni și ani de închisoare”, astfel încât numeroase abuzuri se pot genera în societate.

„Nu poţi trece în text între 3 luni şi 2 ani de închisoare pentru muzica dată tare şi nici nu poţi cere luni de închisoare pentru adresarea de cuvinte jignitoare unui organ de urmărire penală sau ordine publică. (...) Autoritatea legii nu va fi întărită prin astfel de excese. Solicităm MAI să efectueze corecţiile necesare. Orice prevedere care aduce aminte de Miliţia comunistă trebuie evitată. Noi sprijinim aplicarea legii, dar trebuie să evităm orice exces'', a declarat prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan.

De altfel, USR, prin parlamentarii Florina Presadă şi Adrian Prisne, a cerut astăzi eliminarea prevederilor anti-proteste din Statutul poliţistului, fiind nemulţumiţi de propunerile de modificare a acestei legi.

„Aceste modificări urmăresc să transforme România într-un stat poliţienesc şi să intimideze cetăţenii care participă la proteste împotriva abuzurilor puterii deţinute de PSD-ul lui Liviu Dragnea. Noul Statut oferă puteri discreţionare poliţiştilor care vor avea dreptul să legitimeze şi să conducă la sediul poliţiei orice persoană, nu doar pe acelea care sunt suspectate de săvârşirea unor fapte ilegale. Câteva dintre modificări stabilesc contravenţii şi infracţiuni pentru situaţii care în mod evident au legătură cu protestele, deşi acest lucru nu este specificat în mod explicit", susţin cei doi parlamentari USR, potrivit Agerpres.

Totodată, aceştia anunţă că USR va trimite un punct de vedere la MAI în care va cere eliminarea acestor articole.

„PSD trimite protestatarii să demonstreze în câmp, sub ameninţarea amenzii contravenţionale. Scandările şi folosirea unor obiecte care produc zgomote, vuvuzelele de exemplu, ori a unor instrumente muzicale, în vecinătatea imobilelor de locuit, devin contravenţii. Locuinţe sunt şi în Piaţa Universităţii şi în Piaţa Victoriei şi cam oriunde în Bucureşti. Orice persoană care împiedică poliţia să constate această contravenţie poate face închisoare până la 3 ani", explică Adrian Prisnel.

Ne puteți urmări și pe Google News