Un punct de vedere a venit de la Palatul Victoria în urma hotărâtii de azi.
Membrii Curții Constituționale a României (CCR) au decis, astăzi, că Legislativul are deplina competenţă de a stabili data scrutinului printr-o lege ordinară sau organică. La finalul lunii septembrie, CCR a respins sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis şi a Guvernului asupra Legii privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016.
Motivarea a fost publicată în această seară și sună astfel: „În cauza de faţă, Curtea constată că atât concepţia legii analizate, cât şi momentul adoptării ei (27 iulie 2020) reprezintă o expresie a principiului securităţii juridice, pentru că indică din timp organului administrativ care are competenţa delegată de stabilire a datei alegerilor în temeiul art.6 alin.(2) din Legea 208/2015 - şi anume Guvernului - faptul că data alegerilor ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016 va fi stabilită prin lege organică.
Nu se ajunge la situaţia în care ambele autorităţi publice să stabilească în mod concurent data alegerilor, organul administrativ cunoscând, astfel, din timp că i-a fost retrasă această competenţă”, spun judecătorii.
Alte precizări importante
Membrii CCR au mai afirmat că, având în vedere succesiunea derulării procedurilor constituţionale (termen de depunere a legii pentru exercitarea dreptului la sesizare a Curţii Constituţionale/ termen de promulgare şi sesizarea la limita termenului a Curţii Constituţionale/ procedura în faţa Curţii Constituţionale etc.), dacă intrarea în vigoare a legii analizate nu s-a produs cu un interval de timp suficient înainte de momentul la care Guvernul este ţinut potrivit legii-cadru să emită hotărârea de stabilire a datei alegerilor, această hotărâre emisă fiind îşi încetează de drept efectele de la momentul intrării în vigoare legii care îi retrage, temporar (în privinţa alegerilor organizate ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016), competenţa de a stabili data alegerilor, conform Agerpres.
„Prin urmare, Hotărârea Guvernului 744/2020 privind stabilirea datei alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, 816 din 4 septembrie 2020, deşi emisă cu respectarea legii în vigoare la data respectivă (art.6 alin.(2) din Legea nr.208/2015), îşi încetează de drept efectele în urma intrării în vigoare a legii criticate”, mai spune în motivare.
În aceste condiții, Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului Ludovic Orban, a anunțat, în această seară, că tot calendarul ce viza alegerile parlamentare rămâne în vigoare.
Hotărârea de guvern este în vigoare în momentul de faţă şi tot calendarul aferent organizării alegerilor pentru data de 6 decembrie. Am văzut şi noi motivaţia, aşa cum a fost publicată, urmează să facem o analiză asupra acestui conţinut şi să decidem care sunt căile de urmat”, a afirmat Dancă.
Stabilirea datei alegerilor după expirarea mandatului Parlamentului se face prin lege organică, iar înainte de expirarea mandatului, prin lege ordinară, arată Curtea Constituţională a României în motivarea deciziei prin care a fost respinsă sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis şi a Guvernului asupra Legii privind organizarea alegerilor parlamentare.