Guvernul german l-a convocat, azi, pe ambasadorul României la Berlin, Lazăr Comănescu, pentru a-şi exprima îngrijorarea faţă de situaţia politică din România, a anunţat un purtător de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, citat de AFP.
"I s-a comunicat că guvernul federal este extrem de preocupat de situaţia politică internă din România", a afirmat, într-un comunicat de presă, Steffen Seibert. "Guvernul federal consideră că măsurile luate de guvernul condus de Victor Ponta în ultimele zile, pentru reducerea prerogativelor Curţii Constituţionale şi transferul de competenţe în materie de publicare a deciziilor judiciare încalcă principiul separării puterilor în stat", anunţă comunicatul citat, publicat pe site-ul oficial al Guvernului de la Berlin Totodată, Guvernul de la Berlin consideră şi că ar trebui pusă în aplicare decizia CC din 10 iulie privind referendumul din 29 iulie legată de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, se mai arată în documentul citat. Potrivit MAE, ambasadorul României în Republica Federală Germania, Lazăr Comănescu, nu a fost convocat de cancelarul german Angela Merkel. Ambasadorul român a avut, astăzi, o întâlnire cu consilierul de politică externă al cancelarului Merkel, întâlnire care a fost convenită anterior şi care se înscrie în dialogul uzual al ambasadorului cu autorităţile germane. Merkel criticase, luni, încălcarea statului de drept Informaţia vine după ce, luni, cancelarul german Angela Merkel a declarat că încălcarea statului de drept în România este "inacceptabilă". Merkel a avut o convorbire telefonică cu preşedintele suspendat Traian Băsescu, în care şi-a exprimat îngrijorarea faţă de situaţia din România.
"Cancelarul Angela Merkel a avut, luni, o convorbire telefonică detaliată cu preşedintele Traian Băsescu. În centrul discuţiilor s-au aflat evoluţiile interne actuale din România. Remarcile preşedintelui Băsescu au confirmat îngrijorările guvernului federal. Cancelarul federal consideră inacceptabil când într-o ţară a Uniunii Europene sunt încălcate principiile fundamentale ale statului de drept", preciza comunicatul.
"Uniunea Europeană se sprijină pe valori comune: toate regimurile trebuie să le respecte, iar aceasta este valabil şi pentru cel român", potrivit aceluiaşi text. Citiţi şi:
- Angela Merkel: Încălcarea statului de drept în România este "inacceptabilă"
- Încă o lovitură: Barroso nu vine alături de Ponta în faţa jurnaliştilor. Premierul a găsit motivul: Aş pierde avionul!