Guvernul discută OUG pe tema activităților de transport alternativ. Ce se întîmplă cu Uber, Clever sau Bolt

Guvernul discută OUG pe tema activităților de transport alternativ. Ce se întîmplă cu Uber, Clever sau Bolt

Guvernul discută luni Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă al Guvernului privind activităţile de transport alternativ. Specialiștii au atras atenția că reglementările de ridesharing trebuiau să existe de mai mult timp.

 

După multe încercări ale reprezentanţilor companiilor de transport alternativ de a ajunge la un acord cu Ministerul Transporturilor privind reglementările de ridesharing, se pare că în sfârşit Uber, Bolt şi Clever vor putea funcţiona legal pe piaţa din România.

Companiile de taxi  au încearcat prin orice mijloace să blocheze adoptarea ordonanței de urgență și au făcut presiuni constante asupra autoritățile, cerând inclusiv și anularea dezbaterii publice organizate pe marginea ordonanței de urgență. Motivele sunt cât se poate de clare - în lipsa unei concurente pe piață de transport, companiile de taxi ar continuă să dețină monopolul asupra transportului de persoane în marile orașe.

În martie autoritățile au promis reglementarea în paralel a activității de ridesharing. Intrarea în vigoare a modificărilor solicitate de industria de taxi a făcut că situația din trafic să degenereze în condițiile în care în fiecare zi s-au ridicat plăcuțe de înmatriculare. Daunele provocate acestor companii de tergiversările de până acum sunt cât se poate de reale și de consistente. Reprezentanții acestora au declarat că serviciul a scăzut cu 50% în ultima luna, că peste 100 de șoferi au fost sancționați până în acest moment, prețurile curselor s-au triplat din cauza lipsei de șoferi din trafic, iar timpul de așteptare al unei mașini este de 4 ori mai mare.

Asociația Coaliția pentru Economie Digitală, organizatie independentă care reprezintă principalele companii de ride sharing și e-hailing din Romania, Uber, Clever și Bolt, a anunțat că a depus, simbolic, la registratura Guvernului României o parte a celor peste 400.000 de semnături ale petiției #continuam. Semnăturile au fost strânse în mai puțin de o săptămână. 

 

Ne puteți urmări și pe Google News