Guvernul din Ungaria, îngrijorat. Potrivit unui studiu realizat de Biroul de Audit al Ungariei, arată că sunt prea multe femei cu studii superioare care pot cauza probleme demografice. Mai exact, îngreunează găsirea unui partener și poate duce la riscul scăderii natalității, deoarece probabilitatea ca femeile să se căsătorească și să aibă copii scad.
Guvernul din Ungaria, îngrijorat. În prima parte a analizei, se arată că în fiecare an între 2010 și 2021 au fost admise în învățământul superior mai multe femei decât bărbați, iar în semestrul de toamnă al anului universitar 2022, proporția femeilor va fi de 54,5 la sută. În plus, studenţii bărbați abandonează într-o proporție mult mai mare. De asemenea, din studiu reiese că mai multe fete frecventează liceele (55,4 la sută).
Potrivit cercetătorilor Oficiului Național de Audit al Ungariei, este nevoie de o strategie educațională care să pregătească pentru o viață de adult independentă de succes.
Fenomenul din Ungaria, supranumit „Educația roz”, se potrivește cu filosofia guvernului Orban
Creativitatea, competiția și orientarea spre performanță - caracteristice bărbaților - nu sunt doar necesare pentru dezvoltarea optimă a economiei maghiare, ci aceste calități sunt importante și din punctul de vedere al vieții de zi cu zi, întrucât „în casa unui tânărul aflat în creștere, el se confruntă și cu faptul că un computer nu mai merge, robinetul picură sau trebuie reparată mobila” , se arată în studiul Oficiului Național de Audit al Ungariei.
Potrivit ÁSZ, este posibil ca feminizarea profesiei didactice să fi contribuit la schimbarea raporturilor de gen, deoarece 82% dintre profesori sunt femei.
În cadrul cercetării prin chestionar, care a fost efectuată în perioada alegerilor parlamentare cu participarea a 700 de părinți și profesori, aceștia au fost întrebați dacă sistemul de învățământ maghiar oferă șanse egale băieților și fetelor, și ce rol joacă feminizarea profesiei didactice în acest proces.
Din punct de vedere al mobilității sociale și al egalității de gen, acest lucru ridică pericolul ca băieții să sufere un dezavantaj
Potrivit cercetătorilor, subiectul este deosebit de important deoarece „educația roz” „nu poate afecta doar competitivitatea țării, dar poate afecta negativ și rolul sistemului școlar în promovarea mobilității sociale”.
Potrivit cercetătorilor Oficiului Național de Audit, este nevoie de o strategie educațională care să te pregătească pentru o viață de adult independentă de succes. Astfel, se consideră justificată o cercetare mai profundă a consecințelor fenomenului și determinarea măsurilor în funcție de rezultate, relatează nepszava.hu.