Guvernul de la Chișinău a simplificat cerințele de participare la licitațiile publice pentru producătorii de energie verde

Guvernul de la Chișinău a simplificat cerințele de participare la licitațiile publice pentru producătorii de energie verde Dorin Recean / Sursa foto: Facebook/ Dorin Recean

Guvernul de la Chișinău a aprobat, miercuri, 24 aprilie, modificări la Regulamentul privind desfășurarea licitațiilor pentru oferirea statutului de producător eligibil.

Noul Regulament va avea rolul de a simplifica și de a debirocratiza cerințele de participare, procedurile de organizare și desfășurare a licitațiilor de oferire a statutului de producător eligibil mare, adresată doritorilor de a investi, de a construi și opera parcuri fotovoltaice și eoliene de capacități mari.

Capacitatea totală instalată, care urmează a fi licitată este de 105 MW pentru parcuri eoliene, și 60 de MW pentru parcuri fotovoltaice, iar participanții la licitație vor concura pentru oferirea celor mai mici prețuri pentru energia electrică, situate sub prețurile plafon calculate și aprobate de ANRE.

Proceduri simplificate, de guvernul de la Chișinău

Regulamentul mai vine și cu un șir de facilități pentru potențialii investitori. Aceștia vor putea beneficia, pe un termen de 15 ani de un preț fix stabilit în cadrul licitațiilor pentru energia electrică generată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Construcția și punerea în funcțiune a centralelor electrice scoase la licitație vor contribui la realizarea angajamentelor Republicii Moldova de a atinge, în anul 2030, o cotă a energiei regenerabile de 27% din consumul final de energie, după cum anunță jurnal.md.

În altă ordine de idei, s-a intrat într-o nouă etapă la care se lucrează, în cadrul programului de interconexiune între Republica Moldova și România.

O linie electrică aeriană de 400 kV va interconecta localitățile Bălți și Suceava. Aceasta are scopul de a crește securitatea energetică a Basarabiei și va fi construită cu suportul partenerilor externi. Proiectul de ratificare a acordului de împrumut dintre Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II” a fost examinat de membrii Comisiei economie, buget și finanțe și ai Comisiei politică externă și integrare europeană.

 

articol sustinut