Guvernul britanic a respins vineri recomandările medicilor privind purtarea obligatorie a măştii în magazine şi alte spaţii publice, după ce a ordonat folosirea lor în mijloacele de transport public din 15 iunie, relatează dpa.
The British Medical Association, un sindicat al medicilor, a declarat că purtarea măştii ar trebui să fie obligatorie în „toate spaţiile publice unde distanţarea socială nu este întotdeauna posibilă”.
Ministrul transporturilor Grant Shapps, a declarat pentru BBC că guvernul crede că există o „posibilitate mai mare” de infectare cu COVID-19 în timpul unei călătorii cu mijloacele de transport în comun decât în timpul unei vizite într-un magazin.
„Cred că marea diferenţă este că într-un magazin poţi trece pe lângă cineva...însă apoi vei merge mai departe”, a spus Shapps.
„Însă în transportul public poţi sta alături de cineva pentru 10, 20 sau 30 de minute, deci există o şansă mult mai mare să fii aproape de cineva pentru o perioadă mai lungă de timp” a afirmat Grant Shapps.
Marea Britanie a înregistrat cel mai mare număr oficial de decese din Europa provocate de noul coronavirus - 40.000 de morţi. Rata sa de infectare rămâne mai mare decât în majoritatea statelor europene.
Se anunță dezastrul
Guvernul britanic a fost pus la zid de oamenii de afaceri din cauza măsurilor de izolare.
Oamenii de știință au criticat noile reguli luate în Marea Britanie ca prevenție pentru răspândirea coronavirusului. „Nu are niciun sens” să apelezi la asemenea reguli”, spun specialiștii. În aceste condiții, este de așteptat un dezastru turisitic la nivel național.
Guvernul britanic a anunțat introducerea unei perioade de carantină de 14 zile pentru călătorii sosiți în Regatul Unit începând cu data de 8 iunie, pentru a controla răspândirea Coronavirus. Măsura a fost criticată atât în Insulă cât și în celelalte țări din Europa.
Toți pasagerii care sosesc în Marea Britanie vor fi obligați să completeze un formular de localizare, astfel încât să poată fi contactați dacă aceștia sau cineva cu care au fost în contact, se îmbolnăvește.
Încălcarea autoizolării ar putea fi pedepsită cu o amendă de 1000 de lire sterline în Anglia sau cu urmărirea penală și cu amendă nelimitată. Autoritățile vor efectua controale la frontieră și pot refuza intrarea oricărui cetățean străin care refuză respectarea reglementărilor și nu este rezident în Marea Britanie. Nerespectarea formularului de localizare va fi pedepsită printr-o amendă de 100 de lire sterline.