Guvernul britanic pune capăt liberei circulații, de frica românilor și a bulgarilor

Guvernul britanic pune capăt liberei circulații, de frica românilor și a bulgarilor

Theresa May va anunța, în luna martie, sfârșitul liberei circulații pentru noii imigranți din UE, în aceeași zi în care va solicita oficial retragerea Marii Britanii din UE și vor începe negocierile între cele două părți, scrie presa britanică

Premierul britanic, Theresa May, este așteptată să spună că cetățenii UE care călătoresc în Marea Britanie, după ce ea va invoca Articolul 50 din Tratatul Uniunii Europene, nu vor mai avea automat dreptul de a rămâne permanent în Regatul Unit.

În schimb, ei vor trebui să respecte noi legi privind reducerea imigrației, după ce Marea Britanie părăsește UE, aceste măsuri incluzând, foarte probabil, un nou regim de vize și acces restricționat la beneficii sociale.

Măsuri restrictive

Theresa May (foto) va anunța că imigranții din UE, care sosesc în țară înainte de data „despărțiirii”, vor avea drepturile protejate, atâta timp cât și cetățenii britanici se bucură de aceleași privilegii oriunde trăiesc, în Europa.

Iain Duncan Smith, unul dintre parlamentarii conservatori eurosceptici, a declarat că May preia controlul asupra granițelor britanice și se va clarifica statutul celor 3,6 milioane de imigranți care trăiesc deja acolo. Așadar, data „despărțirii” stabilită pentru imigranții din UE este în jur de 15 martie, după ce Articolul 50 este adoptat de Parlamentul de la Londra.

May este de așteptat să facă apel la celelalte națiuni europene, pentru a se ajunge la un acord rapid, astfel încât problema aceasta să fie eliminată din negocierile privind Brexitul.

Cel mai probabil va fi un conflict deschis cu UE, spun britanicii, pentru că europenii voiau ca această dată să fie mai îndepărtată, la finalul celor doi ani de negocieri, adică prin 2019.

Esticii, „un pericol”

Cu toate acestea, miniștrii se tem că, dacă mai așteaptă doi ani, va crește foarte mult numărul imigranților, în special din România și Bulgaria. „Avem indicii că va exista o încercare din partea Comisiei Europene de a ne forța să protejăm pe toată lumea care sosește aici, până în momentul efectiv al Brexitului”, a spus o sursă din Guvern, citată de Daily Telegraph. „Dar asta ar însemna că jumătate dintre români și bulgari să vină aici, dacă așteptăm atât de mult”, spunea oficialul respectiv.

Amber Rudd, ministrul de Interne, a anunțat, de altfel, că după ce Marea Britanie părăsește UE „vom încheia libera circulație, în forma pe care o cunoaștem acum”.

Ea a explicat că este analizată posibilitatea de a acorda vize noilor sosiți, care obțin locuri de muncă în sectoarecheie ale economiei, dar să le fie limitat accesul la beneficii. Imigranții vor primi vize de muncă pentru 5 ani, dar nu vor putea cere asistență socială sau ajutor de șomaj, cât timp locuiesc în această țară.

Solicitări respinse

Aproape o treime dintre cetățenii statelor UE, care au solicitat, în ultimele opt luni, rezidență permanentă în Marea Britanie au fost respinși, conform publicației The Guardian. Datele se referă la perioada de după referendumul din 23 iunie 2016, când britanicii au decis Brexitul. Conform analizei, 800 de cereri au fost respinse, iar 5.200 declarate „neconforme”. Un cetățean din UE poate solicita rezidență permanentă în Marea Britanie doar dacă locuiește de 5 ani acolo. Conform autorităților, rata de respingere include și cererile cu greșeli sau de la persoane care nu plătiseră taxele necesare.