Parlamentul trebuie să aprobe declanşarea procesului de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, a stabilit, joi, Înalta Curte de Justiţie de la Londra, relatează BBC.
În urma acestei decizii, Guvernul nu poate activa singur Art. 50 al Tratatului de la Lisabona, prin care încep oficial negocierile de părăsire a spaţiului comunitar.
Premierul Theresa May a susţinut, după referendum, că nu este nevoie ca Parlamentul să voteze, în timp ce tabăra Remain a argumentat că ar fi neconstituţională declanşarea Brexitului fără acordul Legislativului.
Guvernul poate face apel.
May intenţiona să declanşeze negocierile oficiale până la sfârşitul lunii mai 2017.
Editorul BBC Norman Smith a apreciat că, dacă decizia instanţei va fi menţinută, vor urma "luni şi luni" discuţii în Legislativ pe tema Brexitului.
El crede însă că parlamentarii vor aproba în cele din urmă declanşarea procesului de ieşire din UE, deoarece Brexitul a fost votat de cetăţenii britanici.
Londra încă se mai poate răzgândi cu privire la Brexit
Afirmaţia îi aparţine fostului ambasador britanic la UE, John Kerr, cel care a conceput Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, transmite Reuters, citată de euractiv.ro
"Puteți să vă răzgândiți în timp ce acest proces este în curs de desfășurare (...) În timpul acelei perioade, dacă o țară s-ar hotărî că nu mai dorește până la urmă să iasă (din UE), toată lumea ar fi foarte supărată că și-a pierdut vremea. Ar putea încerca să obțină un preț politic, dar din punct de vedere legal nu pot insista să plecați", a explicat Kerr.