Miniștrii guvernului lui François Bayrou îşi preiau mandatul marți, în ajunul Crăciunului, în timpul transferului de putere care trebuie să precizeze foaia de parcurs a premierului. Acesta din urmă se declară încrezător în capacitatea sa de a evita moţiunea de cenzură după anunțarea noului executiv.
Un guvern și transferuri de putere înainte de Crăciun. Executivul demisionar lasă loc miniștrilor guvernului lui François Bayrou, marți, 24 decembrie, când preiau mandatul care trebuie să precizeze foaia de parcurs a premierului, transmite france24.
"Sunt convins că acțiunea pe care o definesc în fața dumneavoastră și a echipei guvernamentale va asigura că nu ne vom confrunta cu o moţiune de cenzură", a declarat liderul centrist, luni, la postul BFMTV, la câteva ore după prezentarea guvernului său.
Cei doi foști premieri – Élisabeth Borne, numită la Educație, și Manuel Valls, la Teritoriile de peste mări – vor fi examinați în mod deosebit, la fel ca și un alt fost membru în guvern, Gérald Darmanin, care va ocupa portofoliul Justiției.
La Palatul Bercy, noul ministru al economiei, Éric Lombard, şi-a preluat funcția luni seară, în locul lui Antoine Armand. Fostul director al Caisse des Dépôts et Consignations, prezentat de François Bayrou drept un om de stânga, a cerut imediat "tratarea răului nostru endemic, deficitul".
Prima provocare: votarea bugetului
Aceasta va fi prima provocare pentru echipa Bayrou: să adopte un buget pentru 2025 în Adunarea Națională, același loc în care predecesorul său, Michel Barnier, a fost răsturnat printr-o moțiune de cenzură, pe 4 decembrie.
Noul prim-ministru consideră că prezența unor 'grei' în echipa sa o să-l protejeze de acest lucru, deşi nu a reușit să-și deschidă guvernul mai spre stânga.
François Bayrou, care va face declarația de politică generală pe 14 ianuarie, a arătat luni seară că nu va cere vot de încredere Adunării.
"În urma acestei declarații de politică generală va exista un fel de vot de încredere pentru că probabil va exista o moțiune de cenzură", a argumentat premierul, care "respectă faptul că forțele politice nu vor să fie asimilate împotriva voinței lor în politica guvernamentală".
La France insoumise (LFI) și-a anunțat deja intenția de a depune o moțiune de cenzură. Dar Rassemblement national, cel mai mare grup din Adunare, a făcut cunoscut că nu va cenzura a priori noul guvern.
Aproximativ 19 miniștri din guvernul Barnier au fost păstraţi
Membrii opoziției au fost foarte duri cu noul guvern, acuzându-l în special pe prim-ministru că reciclează personalități care au eșuat înainte.
Un guvern de "extremă dreapta" ca o "provocare", a apreciat șeful Partidului Socialist, Olivier Faure. O echipă "plină de oameni dezavuați la urne și care au contribuit la scufundarea țării noastre", a adăugat șefa deputaților LFI Mathilde Panot.
Rassemblement national, la rândul său, ironizează: "din fericire ridicolul nu ucide", deoarece "François Bayrou a reunit coaliția eșecului", a apreciat președintele partidului de extremă dreaptă, Jordan Bardella.
Pe partea republicanilor (LR), care rămân în guvern, Laurent Wauquiez a vorbit despre un sprijin "foarte exigent" pentru François Bayrou, care ar putea fi "retras" în funcție de direcţia pe care o va arăta.
Echipa guvernamentală are 35 de membri, este mai puțin numeroasă decât cea a lui Michel Barnier (42), dar mai puțin restrânsă decât se preconiza și cu o compoziţie aproape paritară, cu 18 femei și 17 bărbați. Și marcat de o anumită continuitate, cu 19 miniștri care sunt păstrați.
Noul premier s-a declarat "mândru" de un "colectiv cu experiență, care să se reconcilieze și să refacă încrederea cu toți francezii", la zece zile după sosirea sa la Matignon și mândru că și-a respecta obiectivul de a forma un guvern înainte de Crăciun.
Primul Consiliu de Miniștri al acestei noi echipe este programat pentru 3 ianuarie, împreună cu președintele Emmanuel Macron. (Traducerea-Rador)