Săptămâna trecută, autoritățile austriece anunțau că sunt pregătite să cumpere colecția milionarului, dacă acest pas va fi necesar pentru salvarea locurilor de muncă din cadrul retailerului bauMax. Între timp, miniștrii au ajuns la concluzia că lanțul de magazine de bricolaj ar putea ajunge la un acord cu creditorii.

„Republica nu va face nicio achiziție. A fost un semnal de alarmă și am încercat să creem o legătură. Suntem încrezători că deznodământul va fi pozitiv”, a precizat ministrul austriac al Culturii, Josef Ostermayer, la o întâlnire cu presa, care a avut loc după o rundă de negocieri-fulger cu Karlheinz Essl, fondatorul companiei de bricolaj bauMax, reprezentanții băncilor creditoare și ai ministerelor Culturii și Muncii.

În prezent, bauMax are aproximativ 10.000 de angajați în Austria și în alte opt state, printre care și România. Compania trece printr-un proces de restructurare, după punerea în aplicare a unui plan prea ambițios de extindere în Europa și Turcia.

Retailerul austriac de bricolaj Baumax, care deţine 15 magazine în România, analizează retragerea din Europa de Est, din cauza pierderilor masive înregistrate de companie, potrivit ziarului austriac Die Presse. Vânzarea colecției de artă modern a fondatorului companiei nu ar ajunge decât pentru salvarea magazinelor din Austria. Baumax a înregistrat în 2012 o pierdere de 126 milioane euro, iar cele mai mari pierderi au fost raportate în România, de 26 milioane euro, şi Turcia, 14 milioane euro, potrivit sursei citate.