Guvernul ALOCĂ ajutoare de urgență. Ce DECIZII a mai luat azi Executivul
- Ana Petrescu
- 27 iulie 2017, 18:30
Guvernul a aprobat, în ședința de joi, o hotărâre prin care vor fi acordate ajutoare de urgenţă în valoare de peste un milion de lei. Măsura vine în sprijinul a 463 de familii şi persoane singure, afectate de calamităţi naturale, incendii sau probleme grave de sănătate, lucru care crește riscul de excluziune socială.
Conform unui comunicat de presă al Executivului, o sumă totală de 324.900 lei va fi acordată unui număr de 120 de familii aflate în situaţii de necesitate cauzate de incendii din judeţele: Alba, Argeş, Bacău, Botoşani, Buzău, Călăraşi, Dâmboviţa, Hunedoara, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Vaslui, Vâlcea, Vrancea.
O sumă totală de 139.500 lei va fi acordată unui număr de 35 de familii aflate în situaţii de necesitate cauzate de calamităţi naturale, inundaţii şi alunecări de teren, din judeţele: Caraş-Severin, Neamţ, Olt, Suceava, Vâlcea, Vrancea. Aceste persoane au fost afectate de calamităţi naturale, şi anume precipitaţii abundente, dar şi alunecări de teren, cazuri izolate înregistrate în perioada iunie 2016 - mai 2017, potrivit comunicatului.
Potrivit Guvernului, o sumă totală de 808.300 lei va fi acordată unui număr de 308 familii şi persoane singure care se confruntă cu situaţii deosebite cauzate de probleme grave de sănătate ori alte cauze care pot conduce la riscul de excluziune socială. Acestea se află în judeţele: Arad, Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Buzău, Călăraşi, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Sibiu, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea şi din municipiul Bucureşti.
Beneficiarii ajutoarelor au fost identificaţi în urma anchetelor sociale realizate de către agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, respectiv a municipiului Bucureşti.
Alte decizii ale Executivului
Tot în ședința de joi, Cabinetul Tudose a adoptat un proiect de lege pentru aprobarea programului geologic la nivel naţional, având ca obiectiv, printre altele, asigurarea datelor necesare bazei de ofertare a lucrărilor de explorare viitoare. Programul are în vedere creşterea gradului de cunoaştere a potenţialului geologic de resurse minerale disponibile la nivel naţional, prin realizarea de lucrări de prospecţiune şi cercetare geologică la nivel naţional.
Persoanele cu handicap grav sau accentuat vor putea beneficia de îngrijire şi la domiciliul unui asistent personal profesionist, prevede o altă hotărâre adoptată astăzi de Guvern. Actul normativ stabileşte condiţiile de obţinere a atestatului, procedurile de atestare şi statutul asistentului personal profesionist şi reprezintă un pas important în promovarea alternativelor de tip familial la protecţia instituţionalizată a persoanelor cu dizabilităţi. Asistentul personal profesionist este persoana fizică atestată care asigură, prin activitatea pe care o desfăşoară la domiciliul său, îngrijirea şi protecţia adultului cu handicap grav sau accentuat, se arată în hotărâre.
Print-o ordonanță emisă joi, Guvernul a decis, joi, amânarea cu încă cinci luni a intrării în vigoare a Legii privind procedura insolvenţei persoanelor fizice, pentru pregătirea riguroasă a mecanismului de aplicare. Aplicarea Legii insolvenţei persoanelor fizice va avea un nou termen de prorogare, termenul de intrare în vigoare fiind prelungit cu cinci luni, de la 1 august 2017 la 1 ianuarie 2018, potrivit ordonanţei.
„Decizia a fost luată de Executiv având în vedere complexitatea domeniului reglementat prin această lege, precum şi punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii în care semnalează faptul că este nevoie de pregătirea riguroasă a capacităţii administrative a instanţelor chemate să aplice procedurile insolvenţei persoanelor fizice”, precizează reprezentanții Guvernului, în comunicatul de presă.
În document se arată că în adresa CSM este amintit şi faptul că legislaţia recent adoptată privind darea în plată oferă soluţii alternative pentru ipotezele în care dezechilibre contractuale au dus la pierderea utilităţii contractului pentru una din părţi.
„Prin urmare, prelungirea termenului de aplicare a Legii privind procedura insolvenţei persoanelor fizice are scopul să asigure timpul necesar pentru pregătirea personalului responsabil”, scrie în document.
Legea insolvenţei persoanelor fizice a fost adoptată în Parlament în data de 20 mai 2015. Aplicarea acestei legi a mai fost amânată cu un an, respectiv până în decembrie 2016, iar ulterior cu încă şapte luni, pentru 1 august 2017.