Guvernul adoptă rectificarea bugetară. Câți bani primesc „baronii locali”

Guvernul adoptă rectificarea bugetară. Câți bani primesc „baronii locali”

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administraței Publice va primi 1,763,7 milioane de lei, la rectificarea bugetară care va fi adoptată în ședința de Guvern de astăzi, joi, pentru decontarea facturilor PNDL - programul inițiat de PSD pentru a finanța investițiile derulate de baronii locali. Potrivit ministrului Lucrărilor Publice, Ion Ștefan, în ultima perioadă au fost înregistrate peste 2.500 de cereri pentru plăți pentru lucrări executate, care vor fi onorate în ordine cronologică.

Joi, Guvernul se va reuni ca să adopte a doua rectificare bugetară din acest an și, implicit, noul deficit bugetar pe anul 2019, care va atinge 4,3% din Produsul Intern Brut. Ţinta iniţială de deficit bugetar pentru anul în curs era 2,76% din PIB.

Astfel, veniturile bugetului general consolidat se vor diminua cu aproape 18,36 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile au fost reduse cu 2,09 miliarde de lei. Potrivit proiectului de Ordonanţă privind rectificarea bugetului pe anul 2019, reducerea veniturilor este determinată de slaba colectare a taxelor și impozitelor din economia internă (10,49 miliarde de lei din cele 18,36 miliarde de lei) şi de nivelul scăzut al veniturilor atrase din fondurile externe nerambursabile (7,87 miliarde de lei).

Printre ministerele care vor primi fonduri suplimentare se află Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul Finanţelor şi Ministerul pentru Mediul de Afaceri. Potrivit proiectului de Ordonanţă privind rectificarea bugetului pe anul 2019, printre instituţiile în cazul cărora s-au diminuat bugetele se află Ministerul Educaţiei, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Transporturilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat că rectificarea bugetară are rolul „de a îndrepta şi de a repara toate prostiile făcute în ultimii trei ani de zile de PSD la guvernare“. Totodată, a spus Cîţu, prin rectificare bugetară „se pune punct unei practici mizerabile prin care banii care trebuiau să ajungă către cheltuieli sociale erau folosiţi pentru baroni locali“. El a arătat că rectificarea bugetară asigură fondurile necesare pentru investiţii, plata pensiilor, salariilor şi a indemnizaţiilor, concediilor medicale, medicamentelor.