Finalul de an aduce o serie de cadouri, din partea guvernului, pentru angajații din sistemul bugetar. Aceștia vor beneficia de o creștere salarială, de 10%, dar și de o serie de alte beneficii. Guvernul a adoptat mai multe acte normative, în ultimele zile, iar acestea vor avea consecințe pozitive și asupra vieții lucrătorilor bugetari.
Valoarea pentru voucherele de vacanță va crește, pentru lucrătorii din sistemul bugetar, începând cu anul viitor. Dacă, în anul 2022, voucherele de vacanță pentru salariații de la stat au avut o valoare de 2.550 de lei, anul viitor aceasta va crește. Conform noilor reglementări, valoarea acestora va ajunge la 3.000 de lei brut, în raport cu valoarea salariului minim pe economie. La această valoare se va aplica, însă un impozit de 10%.
Tichetele de vacanță vor fi disponibile pe suport magnetic, pe card, ce va fi împărțit fiecăruia dintre cei care beneficiază de acest drept.
Voucherele de vacanță sunt împărțite angajaților din sistemul bugetar, dar și celor din mediul privat. Doar că în cazul acestora din urmă patronii sunt cei care trebuie să ia o hotărâre și să accepte să le acorde.
Conform legii, voucherele de vacanță pot fi utilizate doar la anumite structuri de cazare de pe teritoriul României în baza unei proceduri foarte simple. Beneficiarul alege una din structurile de cazare, hotel pensiune etc. partenere în program și face o rezervare pentru sejur. El plătește serviciile turistice de care beneficiază cu voucherele de vacanță, achitând eventuala diferență din propriul buzunar. Este interzis ca pachetul de servicii turistice plătit prin voucher să fie mai scump decât cel plătit cash. Agențiile de turism care încalcă aceste prevederi își pot pierde licența de funcționare.
De menționat că voucherele de vacanță nu sunt transmisibile și pot fi folosite la plată doar de bugetarii care le-au primit. De asemeneam ele nu pot fi nici vândute și nici rambursate contra cost.
Taberele școlare plătite cu vouchere
Parlamentul a adoptat miercuri o nouă lege care permite ca părinții să plătească taberele pentru copii cu voucherele de vacanță primite. Acestea vor putea fi utilizate pentru acoperirea costurilor pentru un sejur într-o rabără școlară, națională sau internațională, organizată pe teritoriul României. Plata se poate face doar pentru locul ocupat de copilul beneficiarului de voucher. Procedura de decontare a costurilor cu taberele va fi stabilită prin ordin comun al ministrului educaţiei şi al ministrului finanţelor.
Tichetul de vacanță poate acoperi mai multe tipuri de plăți, însă pachetul oferit trebuie să conțină, obligatoriu, cazare, apoi transport, mâncare, agrement, tratament balnear. Voucherele de vacanță sunt scutite de plata CAS și CASS, dar, potrivit Codului Fiscal se impozitează cu 10%. Acest lucru nu se traduce, însă, printr-un impozit fix ci implică un calcul bazat pe grila de salarizare și de deduceri, conform Romania TV.