Guvernul a majorat plafonul la 50.000 €

Guvernul a majorat plafonul la 50.000 €

Depozitele bancare deţinute de populaţie sunt mai sigure.

Dacă banca la care vă ţineţi banii ar da faliment, nu veţi pierde niciun leu dacă aveţi depozite de până la echivalentul a 50.000 de euro. Guvernul a aprobat, marţi, o ordonanţă de urgenţă prin care plafonul pentru populaţie a crescut de la 20.000 la 50.000 de euro.   Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar garantează toţi banii depuşi într-un cont curent, cont de economii, cont comun, depozit etc., precum şi dobânda aferentă acestora.   Potrivit lui Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, „instituţiile bancare vor suporta costuri mai mari, însă niciuna dintre ele nu va da faliment din această cauză“. Banii ar putea fi recuperaţi în trei zile

Marţi, la sfârşitul şedinţei de guvern, premierul Călin Popescu- Tăriceanu a declarat că executivul se va conforma deciziilor UE în domeniu. „Dacă la nivelul UE se va lua o decizie de a majora acest plafon sau de al înlătura, suntem în măsură să facem acelaşi lucru, cu toate că în România, şi conform declaraţiei guvernatorului BNR, peste 99% dintre depozite se încadrează în acest plafon“, a spus primul-ministru. În prezent, sunt peste 17 milioane de depozite aparţinând populaţiei. Aproximativ 1% din depozitele persoanelor fizice reprezintă însă aproape jumătate din sumă, respectiv 34 miliarde de lei.   Provocarea a venit mai repede decât se aştepta Tăriceanu. Ieri, Comisia Europeană a propus ca plafonul de garantare a depozitelor să crească după un an la 100.000 de euro, iar perioada în care se plătesc banii în cazul unui faliment să se reducă de la trei luni la trei zile.

Propunerile CE trebuie să fie adoptate de Parlamentul European şi de Consiliul de Miniştri. Radu Graţian Gheţea ne-a spus că aceasta este o recomandare pentru care trebuie găsite soluţii de finanţare. „E bine. E o propunere. Trebuie să găsim şi banii pentru asta“, a precizat el.

Ne puteți urmări și pe Google News