Guvernul a alocat 5.000.000 lei pentru populaţia afectată de inundaţii

Guvernul a alocat 5.000.000 lei pentru populaţia afectată de inundaţii

Guvernul a aprobat, joi, acordarea de despăgubiri în sumă de 5.000.000 lei pentru populaţia afectată de inundaţiile din 29 de judeţe, a anunţat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

"La propunerea Ministerului Muncii, a fost adoptat un proiect de hotărâre de guvern pentru acordarea unor despăgubiri populaţiei afectate de inundaţiile recent întâmplate în România. Vorbim despre inundaţiile din aproximativ 29 de judeţe. Valoarea acestor despăgubiri este de 5 milioane lei pentru populaţia afectată de aceste inundaţii", a afirmat Dancă, după şedinţa Executivului.

Bilanțul inundațiilor

Trei persoane au murit, după ce au fost luate de viitură, 71 de oameni au fost evacuați, iar aproape 400 de case și 600 de curți au fost inundate, potrivit unui bilanț al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Mai multe drumuri sunt blocate, iar altele au traficul restricționat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit IGSU, inundațiile au afectat 161 de localități din 29 de județe.

Pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din 387 de case, 578 curți și 219 beciuri/subsoluri. Totodată, vântul puternic a doborât 7 stâlpi de electricitate și 5 copaci, iar pompierii au acționat pentru degajarea acestora.

Ministrul Mediului merge pe teren

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, se va deplasa vineri în mai multe localităţi din judeţul Botoşani pentru a monitoriza, de la faţa locului, măsurile luate de autorităţile locale şi specialiştii Administraţiei Naţionale "Apele Române", ca urmare a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, informează ministerul.

Pentru următoarele zile riscul cel mai ridicat de producere a inundaţiilor se află pe râul Prut, în zona Barajului de la Stânca-Costeşti, ca urmare a faptului că o cantitate impresionantă de apă se propagă din Ucraina. La Barajul Stânca-Costeşti, în ultimele două săptămâni, au fost evacuate cantităţi mari de apă tocmai pentru a face faţă acestei viituri care va veni din Ucraina spre România.

Barajul este pregătit să primească încă 500 de milioane de metri cubi, pe lângă cei 700 de milioane mc pe care îi are, astfel încât toate localităţile aval de Stânca-Costeşti să nu fie puse în pericol.

"Pentru zona Rădăuţi - Prut, formaţiile de intervenţie ale ANAR şi ale ISU sunt pregătite să acţioneze, dacă va fi cazul. În zonă au fost deja trimişi 20 000 de saci care să fie umpluţi cu nisip astfel încât eventualele inundaţii să poată fi atenuate", se mai menţionează în comunicat.