Guvernul a adoptat un nou proiect de lege. Dezvoltatorii imobiliari sunt obligați să instaleze aceste dispozitive în blocurile noi

Sursa foto: Uros Medved | Dreamstime.com

O nouă reglementare a fost adoptată de Guvern joi, 16 martie 2023. Ea îi va obliga pe dezvoltatorii imobiliari să instaleze aceste dispozitive în blocurile nou construite. Legea face referire și la reprezentanții autorităților locale, care trebuie să se gândească la modernizarea infrastructurii.

Guvernul României a adoptat un proiect de lege potrivit căruia dezvoltatorii imobiliari vor fi obligați să instaleze prize de încărcare pentru mașinile electrice în blocurile noi. În această reglementare sunt vizați și reprezentanții autorităților locale, care trebuie să dezvolte infrastructura necesară încărcării acestui tip de vehicul.

Proiectul de lege prevede ca orice clădire nou construită să fie dotată cu stații de încărcare pentru mașinile electrice. Potrivit reglementării, o astfel de stație trebuie să se găsească atât în clădire rezidențiale cât și în cele nerezidențiale, fiind vizați dezvoltatorii imobiliari și administrația publică.

O clădire, indiferent de destinația sa, care beneficiază de cel puțin 10 locuri de parcare, trebuie să aibă și locuri de încărcare pentru autoturismele electrice. Mai exact, un loc de parcare din 10 trebuie să aibă un astfel de dispozitiv.

Stațiile de încărcare pentru mașini electrice, un obiectiv din PNRR

Comisia Europeană a impus ca termen-limită pentru implementarea stațiilor de încărcare pentru mașinile electrice la noile construcții anul 2025.

„Odată cu Ordonanța aprobată astăzi în Guvern, intrăm în linie dreaptă spre validarea clarificărilor solicitate de Comisia Europeană. Pe deoparte, clarificăm aspectele privind decarbonizarea sectorului energetic care au fost discutate cu CE. Guvernul a obținut un succes referitor la noul context energetic european, prin obținerea din partea CE a unei flexibilități vizavi de reforma și calendarul privind decarbonizarea și înlocuirea cărbunelui din mixul energetic.

România nu trebuie să închidă grupurile energetice, acestea vor fi trecute în conservare și va putea beneficia de asemenea și de fondurile aferente PNRR. În ceea ce privește legea avertizorului, MIPE a transmis către Parlamentul României o adresă privind modificarea textului legii privind protecția avertizorilor în interes public, așa cum s-a agreat cu reprezentanții de la Bruxelles. Ea a trecut deja ieri în Senat. În contextul acestor demersuri, suntem tot mai aproape ca România să primească integral cele 3,2 miliarde de euro aferente cererii de plată numărul II”, a transmis ministrul Marcel Boloș, potrivit gov.ro.