Guvernul a adoptat modificările Codului fiscal. VEZI ce se schimbă

Guvernul a adoptat modificările Codului fiscal. VEZI ce se schimbă

Guvernul a adoptat, în această seară, ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Codului fiscal, începând cu anul 2012, potrivit unor surse guvernamentale, citate de Agerpres.

Conform proiectului de modificare a Codului fiscal, elaborat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), accizele la motorină vor creşte de la 1 ianuarie 2012 cu 4,4%, de la 358 euro/tonă la 374 euro/tonă, respectiv de la 302,51 euro/1.000 litri la 316,03 euro/1.000 litri.

În anul 2012 va fi menţinut nivelul accizelor aplicate în anul 2011 pentru sortimentele de cafea, respectiv cafea verde - 153 euro/tonă, cafea prăjită, inclusiv cu înlocuitori - 225 euro/tonă, cafea solubilă - 900 euro/tonă.

MFP estimează că va încasa suplimentar la bugetul de stat venituri de 346,3 milioane lei din majorarea accizelor la motorină de la 1 ianuarie 2012.

Pentru anul 2012, MFP estimează încasări din accize, pentru toate produsele la care se aplică această taxă, de 21,18 miliarde de lei, respectiv 10,8% din totalul încasărilor la buget.

Reguli drastice pentru înregistrarea în scopuri de TVA

O altă modificare care a fost propusă de MFP instituie măsuri drastice de anulare a înregistrării în scopuri de TVA a persoanelor impozabile care nu desfăşoară activităţi economice, nu depun deconturi de TVA o anumită perioadă sau sunt implicate în fapte de evaziune fiscală.

Aceste măsuri au ca scop reducerea numărului contribuabililor înregistraţi în scopuri de TVA, dar care nu au un comportament fiscal adecvat sau nu desfăşoară activităţi economice.

"Aceştia deviază resursele de la asistenţa contribuabililor şi de la inspecţia fiscală ce acoperă subsetul de contribuabili semnificativi din punct de vedere fiscal, care contribuie aproape integral la veniturile fiscale", susţine MFP.

Proiectul de act normativ prevede că Fiscul anulează înregistrarea unei persoane în scopuri de TVA dacă este declarată inactivă, dacă a intrat în inactivitate temporară, înscrisă în Registrul Comerţului, dacă asociaţii/administratorii persoanei impozabile sau persoana impozabilă însăşi au înscrise în cazierul fiscal infracţiuni.

Ce se întâmplă când firmele nu depun deconturi de TVA

De asemenea, Fiscul anulează înregistrarea unei persoane în scopuri de TVA dacă nu a depus pe parcursul unui semestru calendaristic niciun decont de TVA, dacă în deconturile de taxă depuse pentru şase luni consecutive în cursul unui semestru calendaristic, în cazul persoanelor care au perioada fiscală luna calendaristică, şi pentru două perioade fiscale consecutive în cursul unui semestru calendaristic, în cazul persoanelor impozabile care au perioada fiscală trimestrul calendaristic nu au fost evidenţiate achiziţii de bunuri/servicii şi nici livrări de bunuri/prestări de servicii, realizate în cursul acestor perioade de raportare, precum şi dacă persoana nu era obligată să solicite înregistrarea sau nu avea dreptul să solicite înregistrarea în scopuri de TVA.

În prezent, este posibilă anularea înregistrării în scopuri de TVA a unui contribuabil numai în situaţia în care este declarat inactiv de către ANAF sau îşi suspendă activitatea la registrul comerţului.

Solicitarea scoaterii din evidenţe, pe tot parcursul anului

Potrivit unei alte prevederi a proiectului de OUG iniţiat de MFP, contribuabilii care sunt înregistraţi în scopuri de TVA, dar care nu au depăşit în anul precedent plafonul de cifră de afaceri de 119.000 lei, vor putea solicita scoaterea din evidenţă şi aplicarea regimului special de scutire oricând în cursul anului următor.

Până în prezent, contribuabilii aveau posibilitatea să facă această solicitare doar până la data de 20 ianuarie.

Condiţia va fi ca solicitantul să nu depăşească plafonul de 119.000 lei nici până la data scoaterii din evidenţă.

De asemenea, pentru a impulsiona deregistrarea voluntară a contribuabililor, s-a prevăzut, ca măsură de stimulare, ca aceia care vor solicita scoaterea din evidenţă în cursul anului 2012 să nu fie obligaţi să restituie la bugetul de stat, prin mecanismul ajustărilor de TVA, taxa aferentă stocurilor şi bunurilor de capital cumpărate până la data de 31 decembrie 2011.

Deductibilitate 50% pentru cheltuielile cu autoturismele Ca facilitate pentru firme, MFP a propus şi posibilitatea ca societăţile comerciale să deducă, din anul 2012, în proporţie de 50%, TVA aferentă achiziţiilor de autovehicule şi combustibil destinat funcţionării acestora, după ce în perioada 2009-2011 a fost aplicată o interdicţie totală în acest sens.

Proiectul prevede acordarea deductibilităţii în proporţie de 50% a cheltuielilor privind combustibilul pentru vehiculele rutiere destinate transportului rutier de persoane, care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii direct productive, la calculul impozitului pe profit şi impozitului pe venit, precum şi acordarea unei deductibilităţi în proporţie de 50% a TVA la achiziţia acestora şi a combustibilului necesar funcţionării lor, faţă de situaţia actuală când aceste cheltuieli sunt nedeductibile în totalitate.

CITIŢI ŞI:

  • Cât va încasa statul din scumpirea motorinei
  • Codul fiscal se modifică din nou. VEZI ce câştigăm şi ce pierdem
  • Cum vor fi impozitaţi proprietarii care închiriază turiştilor camere la negru

Ne puteți urmări și pe Google News