Guvernul a adoptat legea speculei. Ce amenzi vor primi cei care măresc prețurile nejustificat

Sursa foto: Arhiva EVZ

Guvernul a avut, joi, pe ordinea de zi a şedinţei, un proiect de OUG privind combaterea acţiunilor speculative. Actul normativ va stabili unele categorii de bunuri şi produse pentru care preţurile nu pot creşte nejustificat. De asemenea, va fi interzisă limitarea producției acestor categorii de bunuri, dar şi păstrarea lor nejustificată în scopul creării unui deficit pe piaţă. Aşadar, Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind combaterea acţiunilor speculative, care prevede amenzi pentru cei care umflă nejustificat prețurile, a fost adoptat.

Guvernul a adoptat, joi, 16 iunie, legea speculei care prevede amenzi pentru cei care umflă nejustificat prețurile. Totul s-a întâmplat după ce benzinarii au participat la o ședința împreună cu premierul Nicolae Ciucă, în privința prețurilor uriașe de la pompă.

Vicepreședintele Consiliului Concurenței, Dan Virgil Pascu, a declarat, după ședința de Guvern că, odată cu adoptarea ordonanței, executivul va putea emite o hotărâre, în situații excepționale precum stare de război, stare de urgență, alertă, criză, valabilă pentru maxim 6 luni, în care vor fi stabilite produsele în risc speculativ.

Reamintim că Nicolae Ciucă a cerut în şedinţa de Guvern, să existe pe ordinea de zi Ordonanța privind măsurile anti-speculă care a fost deja adoptată.

Pentru aceste produse/categorii de produse/servicii vor fi interzise:

a) practicarea unor prețuri nejustificat de mari;

b) limitarea producției sau a vânzărilor;

c) acumularea de mărfuri în scopul creării unui deficit pe piața internă și revânzării lor ulterioare la un preț crescut în mod artificial.

Pe baza acestei hotărâri, comercianții care vor crește nejustificat prețurile, vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 50 de mii de lei si 500 de mii de lei, pentru persoane juridice, e precizat astăzi Ministrul Economiei, Florin Spătaru. Sancțiunea minimă pentru persoane fizice este de 5500 de lei.

Ce s-a discutat cu privire la specula practicată în România

Preşedintele Consiliului Concurenței Bogdan Chiriţoiu a vorbit despre pachetul de măsuri anti-speculă, şi spune că proiectul de ordonanţă prezentat în primă lectură a fost a realizat de Consiliul Concurenţei şi Ministerul Economiei, apoi avizat de ministerul de Finanţe şi ministerele Agriculturii şi Justiţiei.

„În momentul de faţă, faţă de varianta prezentată în Guvern, au fost încorporate punctele de vedere transmise de ministerele avizatoare şi avem un text final care este pe circuitul de avizare. Urmează, după ministere – unde, repet, deja s-au încorporat punctele dânşilor de vedere, să meargă la Comitetul Economic şi Social şi apoi poate să fie adoptat formal, complet, de către Guvern. În paralel, s-a desfăşurat şi se desfăşoară încă procesul de consultare cu mediul de afaceri. Am avut mai multe întâlniri şi, în continuare, analizăm ceea ce ne-au transmis dânşii”, a declarat Bogdan Chiriţoiu.

El a mai spus că în acest proiect de act normativ nu amenzile sunt de interes, neapărat, care sunt aplicate companiilor care fac acţiuni speculative, ceea ce este relavant sunt măsurile adiacente şi anume faptul că ANPC poate opri funcţionarea unei companii, poate dispune confiscări, iar Consiliul Concurenţei poate să oblige companiile să îşi reducă preţurile sau stocurile.