O cerinţă mai veche a patronilor din turism, scăderea la 9% a TVA pentru alimentele servite în restaurantele hotelurilor, a fost repusă pe tapet de Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, Turism şi Mediul de Afaceri. În prezent, se plăteşte TVA de 9% doar pentru serviciile de cazare din hotelieră, în preţul cărora intră şi micul dejun, ca bonus.
"La cazare se plăteşte TVA de 9 la sută, la micul dejun, mâncarea pe care o dă hotelul, dar dacă serviţi cina la hotel, TVA este de 24 la sută. Adică dacă primiţi salata de roşii dimineaţa, pe roşia aia s-a plătit 9 la sută TVA, dacă primiţi salată seara, pe roşia aia TVA este 24 la sută", a spus ministrul Grapini, în cadrul unei conferinţe care a avut loc la Arad, scrie Agerpres. Ministrul a spus că TVA ar trebui uniformizată în turism. Cum masa servită de turişti reprezintă circa 20 – 25% din cheltuielile acestora pentru pachetul turistic, efortul bugetar cu reducerea TVA nu ar fi prea mare şi este o cheltuială care merită făcută, a spus pentru EVZ Daniel Vasilescu, preşedinte de onoare al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc.
În plus, România ar urma astfel exemplul mai multor state europene, care au cota redusă de TVA şi pentru serviciile conexe cazării. Nu de aceeaşi părere sunt oficialii de la Finanţe. În vara anului trecut, secreatarul de stat din Ministerul Finanţelor Publice a spus că înainte de a lansa această măsură este nevoie de o îmbunătăţire a colectărilor bugetare, care au fost însă sub aşteptări în 2013.
Greu de realizat
Deşi se aliniază perfect altor promisiuni lansate de oficiali în ultimele zile, cum ar fi scutirea de impozit pe profitul reinvestit sau scăderea contribuţiilor sociale, propunerea Mariei Grapini este destul de greu de realizat. Consultantul fiscal Mariţa Ionescu spune că este benevenită, dar ar putea fi considerată discriminatorie.
Cu un preţ mai mic la produse, restaurantele din hoteluri ar face concurenţă neloială celorlalte restaurante din zonă. Nu există argumente pentru a susţine că hotelurile prestau servicii pentru turişti, dar nu şi restaurantele. Pe de altă parte, dacă se introduce un nivel de TVA de 9% în toate restaurantele, nu doar în cele care aparţin de hoteluri, efortul bugetar ar fi prea mare.
Cât ar pierde statul
România înregistrează venituri din turism de circa 1,5 miliarde de euro, anual. Un sfert din acestea reprezintă contravaloarea meselor, deci aproximativ 375 de milioane de euro. Pentru această sumă, statul încasează TVA în valoare de 72 de milioane de euro. Dacă nivelul TVA ar scădea însă cu 15 puncte procentuale, de la 24% la doar 9%, veniturile la buget din taxa pe valoarea adăugată pentru serviciile de servire a mesei în pensiuni şi hoteluri ar putea ajunge la 27 de milioane de euro. Astfel, statul ar pierde încasări de circa 45 de milioane de euro, deci peste 200 de milioane de lei.