Cutremur în Guvern: Carmen Dan, ministrul de Interne, apare în două dosare la DNA!

Cutremur în Guvern: Carmen Dan, ministrul de Interne, apare în două dosare la DNA!

DNA face verificări în două dosare penale în care apare numele ministrului PSD de Interne, Carmen Dan. „Mortul lui Dragnea”, teleormăneanul Romică Părpălea, a depus joi la DNA o plângere penală împotriva lui Carmen Dan, pe care o acuză de faptul că, în calitate de fost Prefect de Teleorman ar fi oferit “miliarde” de lei din bugetul de stat către angajații din “aparatul propriu” prin “sporuri” și că o parte din bani “ar fi mers și la dumneaei”. DNA a început deja urmărirea penală in rem pentru un alt denunț din 2016 împotriva lui Carmen Dan.

Al treilea ministru "agățat" la DNA:

  • Numele a alți doi miniștri PSD în funcție, Paul Stănescu și Lia Olguța Vasilescu, se regăsesc în prezent in anchete desfasurate de DNA. Stănescu apare într-un dosar penal in rem redeschis în 2015 la solicitarea DNA, iar in cazul Olgutei Vasilescu procurorii refac un dosar în care au trimis-o in judecata  dar probele au picat in instanta.
  • Foștii miniștri ai PSD Sevil Shhaideh și Rovana Plumb au demisionat din Guvern după ce DNA le-a adus acuzații penale în dosarul „Belina". Premierul Mihai Tudose a spus că „problemele penale" ale miniștrilor afectează activitatatea Guvernului.

Abuz în serviciu și trafic de influență

Denunțător al lui Liviu Dragnea în dosarul „Referendumul", teleormăneanul Romică Perpelea a fost poreclit “Mortul lui Dragnea” după ce președintele PSD i-a acuzat pe anchetatori DNA că își construiesc investigația în baza declarației unei persoane care a murit în 1991. ”Eu l-am denunţat pe Liviu Dragnea. Deocamdată sunt viu”, declara Părpălea la acea vreme, denunțul său fiind înregistrat pe 20 septembrie 2012.

Ne puteți urmări și pe Google News

Părpălea s-a prezentat, ieri, la sediul central al DNA, unde a acuzat-o pe Carmen Dan de abuz în serviciu, trafic de influență și luare de mită.

"I-am făcut o plângere penală doamnei Carmen Dan și o să vedeți, cu probe. Eu nu fac plângeri fără probe.(...) Dumneaei trebuie să se gândească la miliardele pe care le-a oferit celor din aparatul propriu în perioada în care era prefect de Teleorman. Dacă vă uitați pe declarațiile de avere ale consilierilor juridici, ale celor din aparatul prefectului de control, veți vedea miliarde încasate din bugetul statului, din banul meu și al dumneavoastră. Pe acești oameni i-a plantat aproape la fiecare primărie din județul Teleorman pentru a beneficia pe Legea 10 de anumite sporuri, până la 50% din salariu. Și atunci au făcut debandadă și fraude foarte mari în bugetul de stat. Doamna Dan era atunci cea care verifica legalitatea documentelor în județul Teleorman, dar a demonstrat că împreună cu cei din aparatul propriu și din declarația unui primar am înțeles că ar fi mers și la dumneaei niște sume de bani, deoarece aceste persoane au fost încadrate pe legea 10 la consiliile locale din multe localități", a spus Părpălea. "În cazul doamnei Carmen Dan — abuzul în serviciu, trafic de influență s-ar putea să fie și luare de mită, cu privire la persoanele care au fost în comisiile fondului funciar în anumite localități, dacă a știut sau n-a știut, cum le-a dat girul", a menționat Părpălea.

Potrivit Codului de Procedură Penală, procurorii anticorupție sunt obligați acum să verifice afirmațiile făcute în plângerea penală, fiind deschis un dosar penal în acest sens.

Grupul infracțional: Urmărire penală in rem la DNA din 2016

Fosta noră a lui Virgil Măgureanu (directorul SRI din 1990-1997), Alina Măgureanu, a depus pe 14 martie 2016 un denunț la DNA în care o acuză pe Carmen Dan că în calitate de prefect de Teleorman (funcție exercitată în perioada 2014-2016) ar fi constituit un grup infracțional organizat alături de directorul serviciului juridic din Prefectura Teleorman, Iancu Gigi Dorinel, şi secretarii comunelor Olteni şi Nenciuleşti, Ion Georgescu respectiv Chelu Andreea.

Pe 9 ianuarie 2017, procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat că în cazul denunțului penal făcut de nora lui Măgureanu procurorii au deschis urmărirea penală in rem (cu privire la fapte). „A fost înregistrat ca dosar penal, s-a început urmărirea penală in rem, adică faţă de fapte, în prezent nu are calitatea de suspect sau de inculpat în acest dosar nicio persoană”, a zis ea.

Potrivit denunțului, în anul 2015, primarul Nenciuleștiului, Sandu Vilcu, a fost declarat incompatibil de ANI, iar primarul din Olteni, Emil Marcusanu, a fost condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare, astfel că prefectul Teleormanului, ar fi trebuit să dispună emiterea unor ordine privind încetarea mandatelor celor doi edili, lucru care nu s-ar fi întâmplat. Mai departe, se arată în denunț, Carmen Dan și șeful serviciului juridic din Prefectură, Iancu Gigi Dorinel, i-ar fi contactat pe secretarii celor două comune care trebuiau să scrie referatele necesare procedurii de încetare a mandatelor celor doi primari și le-a spus să nu le scrie pentru că „nu vor pati nimic, mai ales prin prisma protectiei promise de catre Dragnea Liviu, fost Presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, fost vice-prim-ministru si actual Presedinte al PSD”. „Mentionam de asemenea ca in ultimele 2 luni reclamatii Iancu Gigi Dorinel si Dan Carmen Daniela au comunicat celor doi secretari ai primariilor de comuna faptul ca exista o intelegere intre Dragnea Liviu si Dancu Vasile, vice-prim ministru in Guvernul Romaniei in sensul protejarii celor 4 reclamati, astfel incat, prin influenta exercitata, sa fie favorizat in alegerile locale PSD-ul si, mai ales, sa fie evitate demiterea si tragerea la raspunderea penala a celor 4 reclamati”.

Reacția lui Carmen Dan

”Nişte mizerii. Eu ştiu că în orice acţiune a mea ca prefect nu am făcut altceva decât să respect legea. În zilele următoare voi veni cu documente pentru a demonstra că atât în cazul de la Olteni, cât şi în cel al primarului de la Neniciuleşti, s-a respectat legea”, a spus la acea vreme prefectul de Teleorman, Daniela Carmen Dan, legat de denunţul la DNA.