Guccifer, hackerul român care l-a ajutat pe Trump să devina președinte, își scrie memoriile

Hacker. Sursa foto: Arhiva EVZ

Hackerul Marcel Lehel Lazăr, cunoscut sub numele de „Guccifer”, a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru că a spart conturile de e-mail ale mai multor personalităţi din SUA cum ar fi Colin Powell, Sidney Blumenthal - un apropiat al lui Hillary Clinton, membri ai familiilor Bush și Rockefeller, dar și ale unor vedete din SUA.

După aproape opt ani de închisoare, pe care i-a executat atât în țară, cât și în Statele Unite, Marcel Lehel Lazăr, cunoscut ca hackerul care a operat sub numele de „Guccifer” , s-a întors în țară și vrea să-și scrie memoriile. Marcel Lehel Lazarus, care a petrecut mai mult de patru ani într-o închisoare federală din Pennsylvania, a declarat pentru The Intercept că a încercat să descopere ceea ce credea că trebuie să fie un motiv ascuns pentru disfuncția politică a Americii, dar în schimb a descoperit o lume mai ciudată și mai banală.

Corespondența electronică obținută de Guccifer de la Sidney Blumenthal, un asociat al familiei Clinton, a dezvăluit că fostul secretar de stat Hillary Clinton a folosit un cont de e-mail privat pentru a desfășura activități oficiale, declanșând un scandal de lungă durată. În urma acestei dezvăluiri, opoziția de dreapta s-a năpustit asupra campaniei prezidențiale a lui Hillary Clinton.

Guccifer vrea să lupte împotriva „Illuminati”

Hackerul român a adăugat în interviul acordat pentru Intercept că s-a simțit ofensat de faptul că, deși a ajutat la descoperirea e-mailului privat al lui Clinton și apoi a cooperat cu oficialii federali, a ajuns la închisoare, în timp ce Hilary Clinton nu a fost acuzată pentru acest incident.

Ulterior, într-o scrisoare către Fox News de dinainte de extrădarea sa către SUA, Guccifer a susținut că misiunea sa a fost să lupte împotriva „Illuminati”, un grup de oameni influenți, cuprinzând afaceriști, bancheri, politicieni, masoni ș.a., despre care se spune că ar conduce lumea din umbră. „Nu voi părăsi această țară frumoasă fără să spun că „Proiectul Guccifer” a eșuat.

Intenția mea a fost să expun în întregime Consiliul Illuminati și crimele lor, dar am eșuat!", a spus Lazăr, susținând că Hillary Clinton ar fi una din marile preotese ale ocultului grup și cerându-și iertare, pentru că nu a izbândit, altor soldați necunoscuți care duc aceeași luptă cu „monștrii”.

Guccifer s-a întors la Arad, împreună cu familia

În prezent, orădeanul s-a stabilit la Arad, unde locuia și înainte de a fi condamnat, și unde își scrie memoriile.

„Încă încerc să mă conectez cu familia mea, cu fiica mea, cu soția mea”, a spus el, lăsând să se înțeleagă că acomodarea după lunga detenție este grea. „Am fost plecat de mai bine de 8 ani, așa că acesta este un gol mare, pe care încerc să-l umplu cu tot ce este necesar."

Contactat de Bihoreanul, Marcel Lazăr a declarat că a „trecut peste” episodul încarcerării îndelungate, deși nici acum nu își explică situația decât prin faptul că a avut parte de „sentințe primite în plic”, fiindcă „pentru așa ceva, în mod normal, nu se face închisoare”. El a confirmat faptul că lucrează la o carte de memorii care se anunță de pe acum un best seller.

Cine e Guccifer 2.0, cel care i-a luat locul lui Guccifer

Hackerul Guccifer 2.0, cel care după arestarea lui Marcel Lehel Lazăr a acţionat împotriva campaniei prezidenţiale din 2016 a fostului secretar de stat american Hillary Clinton, ar fi lucrat, de fapt, pentru serviciile secrete militare ruse GRU, conform agerpres.ro.

Informația a fost făcută publică de jurnaliștii de la Daily Beast, care relatează faptul că procurorul special Robert Mueller, care se ocupă de ancheta privind ingerința Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016, câștigate de Trump, a preluat investigațiile în cazul Guccifer 2.0.

Guccifer 2.0 a negat orice legături cu Rusia, dar în ianuarie 2017, în urma examinării amprentelor digitale, comunitatea de informaţii a SUA a ajuns la concluzia că atacurile cibernetice asupra Comitetului Naţional Democrat şi asupra membrilor campaniei lui Hillary Clinton pentru prezidenţiale au fost în mare măsură, dacă nu chiar în totalitate, conduse de grupuri care lucrau pentru serviciile ruse de informaţii. La momentul atacului, Guccifer 2.0 pretindea că este un „lup singuratic”, furnizând datele furate către celebra platformă WikiLeaks.

Prin urmare, experţii în securitate cibernetică au stabilit că hackerul a fost un interpus sau un agent al campaniei ruse de dezinformare. Potrivit companiei de securitate cibernetică ThreatConnect, Guccifer 2.0 a folosit un serviciu VPN (Virtual Private Network), Elite VPN, pentru a-şi ascunde originea atacurilor. Însă el a uitat o dată să activeze serviciul şi astfel şi-a deconspirat adresa IP şi locaţia de unde acţiona. Investigatorii americani au reuşit apoi pe baza acestei informaţii să-l identifice pe Guccifer 2.0 ca agent al GRU.