Guam este insula care prin anii '80 era faimoasă pentru nămolul său termal, considerat în toată lumea o cură aproape miraculoasă pentru celulită. Astăzi, Guam, insula din Pacificul Occidental, e în centrul atenţiei lumii întregi datorită armamentului care se află acolo dar şi din pricina ameninţărilor dictatorului nord-coreean. Phenianul, în fapt, ameninţă că va lovi cu rachete cu încărcătură atomică baza militară americană de pe insulă.
Poziţie strategică în Pacific
Situată chiar în mijlocul Oceanului Pacific a constituit mereu un punct strategic din punct de vedere militar. În timpul celui de Al Doilea Război Mondial a fost cucerită de japonezi şi eliberată de americani. O curiozitate, chiar la Guam s-a predat ultimul soldat japonez, care trăia în junglă de 30 de ani. În 1950 Guam a fost declarată ''Teritoriu neîncorporat al Statelor Unite'' ca şi Insulele Virgine, Samoa sau Portorico. Locuitorii săi sunt cu toate drepturile cetăţeni SUA chiar dacă teritoriul nu face parte dintre cele 50 de state ale federaţiei.
Turismul şi baza militară
Economia insulei e bazată mai ales pe turism, pescuit şi agricultură şi toate cele induse de baza americană construită după război. SUA deţin la Guam două bazine dedicate asistenţei submarinelor nucleare şi ale navelor din Pacific, ca şi o importantă bază aeronautică, care găzduieşte bombardiere B52, vechi dar încă letale, mai modernele B1-B Lancers, care au survolat peninsula coreană după lansarea celor două rachete balistice intercontinentale Hwasong-14, pe 4 şi 28 iulie, capabile să lovească SUA de la peste 10.000 km distanţă.
În baza Anderson vin de multe ori şi bombardierele stealth (invizibile la radar) B2 Spirith, din care există doar 20 de exemplare (fiecare a costat 2 miliarde de dolari), iar al 21-lea s-a prăbuşit chiar la Guam. Practic, reprezintă arma ideală pentru atacul preventiv SUA a cărui ipoteză a fost lansată de consilierul pe Securitate Naţională, generalul H.R. McMaster.
Tradiţii populare
Insula este în arhipelagul Microneziei chiar pe Groapa Marianelor, măsoară ceva peste 500 km pătraţi şi are o populaţie de 161.000 de locuitori, în majoritate de etnie Chamorro (de origine microneziană), cu tradiţii străvechi şi o limbă proprie, chiar dacă astăzi limba principală este engleza. Capitala Agana are doar 2.000 de locuitori
Colonizată de spanioli timp de mai bine de 300 de ani, insula păstrează amintirea dominaţiei prin multe cuvinte care s-au amestecat cu limba chamorro şi în multe edificii cu parfum colonial. Religia principală este catolică, dar spiritualitatea descendenţilor vechilor chamorro a avut mereu un rol fundamental, Taotaomo'na, spiritele străbunicilor care, potrivit legendelor, le protejează viaţa de toate zilele.