Aproximativ 20 de moldoveni cu cetăţenie dublă, română şi moldovenească, au fost reţinuţi de jandarmeria franceză din Paris.
Aceștia sunt suspectați de organizarea unei reţele de trafic cu motoare de ambarcaţiuni furate de pe şantiere navale şi din porturi. La începutul lunii, alte 10 persoane din această grupare au fost condamnate.
Reţinerile au fost efectuate duminică la Paris şi în zona pariziană. Este vorba despre o „filieră structurată, perfect organizată, care asigură plecarea motoarelor de ambarcaţiuni de pe teritoriul francez prin intermediul unor furgonete staţionate în sectoare din Vincennes şi Nation, în regiunea pariziană”, se arată într-un comunicat al jandarmeriei franceze.
Investigaţiile s-au orientat, începând de la sfârşitul lui 2012, către „indivizi moldoveni, cu dublă cetăţenie româno-moldoveană, implantaţi în regiunea pariziană”, precizează poliția din Paris.
Alți zece moldoveni, condamnați
Instanța de la Saint-Malo a condamnat la începutul lunii pe autorii unei serii de furturi de motoare. Cele 10 persoane, toți fiind moldoveni, au primit de la 10 luni până la 4 ani de închisoare. Daunele se ridică la un milion de euro. Procesul a durat trei zile. Cei zece inculpați au vârstele cuprinse între 23 și 48 de ani, fiind un grup de cetățeni moldoveni stabilit la Paris. Aceștia sunt acuzați că ar fi comis o sută de furturi între lunile mai și noiembrie 2012, în opt departamente de pe coasta Atlanticului și Landes canal în Ille-et-Vilaine. Unul dintre ei a furat șaizeci de motoare marine singur, inclusiv o barcă a jandarmeriei în Vendée.
Au furat zeci de motoare de milioane de euro
În ultimii ani, moldovenii au furat zeci de motoare de pe ambarcaţiuni din porturi bretone sau de pe şantiere navale. Aceste noi reţineri au fost operate după o serie de arestări în acelaşi dosar, în 2013. Dintre motoarele furate, cele mai mici de 50 de cai putere valorează între 5.000 și 8.000 de euro, iar cele mai scumpe sunt de 20.000 de euro. Prejudiciul se ridică la un milion de euro, numai în cazul celor 10 persoane deja condamnate.
Motoarele erau transportate la Drancy de un moldovean și depozitate într-o magazie, fiind destinate pentru Republica Moldova. Pentru acest caz cu furtul de motoare, a fost creată o nouă Comisie Rogatorie înfiinţată de către un magistrat din cadrul jurisdicţiei interregionale specializate de la Rennes. Din această comisie fac parte reprezentanţi ai Secţiei Cercetări de la Rennes, grupări din cadrul Jandarmeriei departamentale din Ille-et-Vilaine şi Côtes-d'Armor şi Biroului Central de luptă împotriva infracţionalităţii itinerante.