Țânțarii sunt adesea considerați o neplăcere în timpul verii. Ceea ce mulți nu știu este că aceștia nu mușcă la întâmplare. Mai multe studii sugerează că anumite persoane par să fie mai atractive pentru țânțari decât altele, iar grupa sanguină joacă un rol important în acest proces. Printre alți factori precum mirosul corporal, nivelul de dioxid de carbon expirat sau temperatura pielii, grupa de sânge poate determina cine este o „masă preferată” pentru aceste insecte.
Grupa de sânge 0, un magnet pentru țânțari
Un studiu realizat în 2004 a constatat că persoanele cu grupa de sânge 0 sunt cele mai atractive pentru țânțari. Cercetătorii au descoperit că țânțarii sunt de aproximativ două ori mai predispuși să aterizeze pe persoanele cu această grupă decât pe cele cu altele, cum ar fi A sau B. În ordinea preferințelor, grupa 0 este cea mai atractivă, urmată de grupa B. Grupa A este cel mai puțin preferată.
Motivul pentru această preferință are legătură cu substanțele chimice eliberate de piele. Oamenii secretă pe piele anumite semnale care indică grupa de sânge. Aproximativ 80% dintre oameni au capacitatea de a secreta aceste semnale și astfel sunt mai atractivi pentru țânțari. Ceilalți 20% nu secretă aceste substanțe, ceea ce îi face mai puțin atractivi pentru micile insecte.
Mecanismul exact nu este complet clar. Se crede că substanțele eliberate de persoanele cu grupa de sânge 0 sunt mai ușor detectate. De asemenea, țânțarii sunt atrași de dioxidul de carbon expirat de oameni. Persoanele cu grupa sanguină 0 ar putea emite și mai mult din acest gaz sau alte molecule atractive pentru micile insecte.
Alți factori care te transformă într-o victimă sigură
Grupa de sânge este un factor important, însă există și alții care contribuie la gradul de atracție pe care o persoană îl are asupra țânțarilor. Micile insecte sunt atrase și de mirosuri. Bacteriile care trăiesc pe piele pot influența mirosul natural al unei persoane. Astfel, oamenii care au o compoziție bacteriană mai atrăgătoare pentru țânțari sunt mai susceptibili să fie mușcați. Mirosul picioarelor, de exemplu, este deosebit de atractiv pentru unele specii de țânțari.
Un alt factor care atrage țânțarii este căldura. Persoanele cu o temperatură corporală mai ridicată pot atrage mai mult țânțari. Activitățile fizice intense, febra sau consumul de alcool pot crește temperatura pielii și, implicit, atractivitatea. De asemenea, persoanele care secretă mai mult acid lactic, acid uric sau amoniac prin transpirație pot fi mai atractive pentru țânțari. Aceste substanțe, alături de dioxidul de carbon, ajută insectele să localizeze „victimele”, potrivit Ziarul Românesc.
Cum poți ține țânțarii la distanță, dacă ai grupa sanguină 0
Dacă te numeri printre persoanele cu grupa de sânge 0 sau ai alți factori care te fac o țintă preferată pentru țânțari, nu te speria. Există mai multe metode prin care poți ține insectele la distanță. În primul rând, acoperă pielea cu haine. Insectele sunt mai puțin predispuse să muște prin material. În plus, hainele deschise la culoare nu sunt foarte atractive pentru ei.
Produse care conțin dietiltoluamidă, picaridină sau ulei de eucalipt citronat sunt eficiente împotriva insectelor. Țânțarii pot fi ținuți la distanță și cu ajutorul uleiurilor esențiale sau a lumânărilor parfumate. Rezultate bune dau cele de mentă, lămâie, lavandă, eucalipt sau cuișoare. Amestecă câteva picături de ulei esențial într-o cană cu apă și adaugă totul într-o sticlă cu pulverizator. Soluția poate fi aplicată în jurul ferestrelor sau a ușilor, pe haine sau direct pe piele.