GRU – Arma perfi dă cu care Putin ameninţă Occidentul

În URSS, vedeta serviciilor secrete sovietice era KGB. Aparent paradoxal, liderul de la Kremlin, el însuşi fost kaghebist, s-a orientat spre serviciul de informaţii al armatei pentru cele mai temerare şi neortodoxe acţiuni ale sale. Operaţiunile psihologice (PSY-OPS) şi gherila cibernetică sunt tipul de misiuni pentru care Putin a ales GRU. Un serviciu după chipul şi asemănarea sa

Când era mica, Evghenia Logunțova, un psiholog astazi în vârsta de 43 de ani, a auzit o mulțime de istorii despre atrocitațile kaghebistilor si a învațat de la parinții sai ca trebuie sa se fereasca de oamenii în negru ai serviciilor secrete sovietice. După căderea URSS, teroarea a lăsat loc dezgustului: majoritatea ruşilor au devenit scârbiţi văzând cum urmaşii fostului KGB sunt băgaţi până peste cap în afaceri de corupţie. Dupa 2015, însa, percepția s-a schimbat, le spune femeia reporterilor Washington Post: cei mai straluciți si mai capabili dintre rusi se înroleaza în serviciile secrete, care sunt percepute acum ca un element important de lupta împotriva corupției si de aparare a demnitații Rusiei.

Din acest motiv, a facut eforturi pentru a o da pe fiica ei de 17 ani, la o scoala care face parte dintr-un program special de colaborare cu serviciile de informații. Eleva în clasa a XII-a, Nina Logunțova are parte de cei mai buni profesori de matematica si fizica, face ore de specializare în cibernetica, cursuri de criptografie si instrucție militara. „Rusia este patria noastră. O vom apăra”, le declara dârz reporterilor americani adolescenta în uniforma militara.

Mama sa explica: „Conceptele de patrie si patriotism înglobeaza totul. Nu îți poți iubi patria si sa nu respecți organizațiile ei.” Potrivit site-ului Scolii 1101 din Moscova, activitatea educaționala este patronata de Serviciul Federal de Securitate (FSB, fostul KGB) si de Unitatea Militara 26165 a serviciului de informații al armatei (GRU), care se ocupa cu razboiul cibernetic si a fost botezata de contraspionajul american APT28 sau Fancy Bears.

GRU este acuzat de implicare într-o sumedenie de operații murdare recente ale regimului Putin: de la alegerile prezidențiale din Statele Unite, în 2016, la atacul neurotoxic asupra fostului spion Serghei Skripal si a fiicei sale Iulia, în Marea Britanie, în martie 2018. Tot GRU este si vârful de lance al Moscovei în razboiul din estul Ucrainei.

Serviciul secret al armatei pare sa fi devenit noua vedeta a comunitații de informații ruse: „O agenţie de informaţii care era folosită strict în domeniul militar a ajuns astăzi, dacă vreţi, universală”, spune Nikita Petrov, istoric la organizația Memorial, care se ocupa cu recuperarea informațiilor despre victimele comunismului.

GRU a fost dintotdeauna ruda mai brutala a KGB. Ghenadi Rudkov, un politician rus de opoziție, fost ofițer KGB si apoi FSB, spune ca agenții GRU au fost dintotdeauna „baieții duri”: „Ai nevoie să mardeşti pe cineva? Îl mardim. Ai nevoie să anexezi Crimeea? O anexăm.”

Amploarea acordata în ultimii ani GRU si polivalența activitaților sale reflecta modul în care liderul de la Kremlin abordeaza conflictul sau cu Occidentul. „Putin s-a obisnuit cu riscul”, spune Andrea Kendall- Taylor, fost ofițer de informații american, experta în problemele Rusiei si Eurasiei. „GRU se potriveşte abordării sale.”

Deviza GRU: „Totul e permis”

În epoca sovietica, rolul GRU în Occident era limitat strict la culegerea de secrete militare, în timp ce KGB se ocupa cu operațiunile de influențare politica. În anii 1990 si 2000, GRU a jucat un rol cheie în cele doua razboaie sângeroase duse de Moscova împotriva rebelilor din Cecenia.

 „A câştigat experienţă în violenţa extrajudiciară”, spune Alexei Kondaurov, general KGB în retragere, un critic al lui Putin. „Acesta este un element cheie care poate schimba psihologia cuiva.”

Sub Putin, el însusi un fost ofier KGB, serviciul de informații militare a devenit extrem de activ în spațiul cibernetic, ghidându-se dupa principiul „totul e permis”. Unitațile GRU, care în epoca sovietica se ocupau cu decriptarile si cu propaganda, desfasoara acum operațiuni psihologice pe internet si acte de piraterie cibernetica, scrie Washington Post. În 2013, GRU a demarat o vasta operațiune de recrutare a talentelor cibernetice din universitați.

„În mod tradiţional, GRU a fost principala agenţie rusă de operare în spaţiile neconvenţionale, ceea ce însemna războaie civile şi alte asemenea”, explica Mark Galeotti, expert în serviciile secrete ruse la Institutul de Relații Internaționale din Praga. „În anumite privințe, internetul este spațiul neconvențional de astazi.”