Grozăvia de la Bamboo dezvăluie realitatea din toată țara. Legile haotice lasă cluburile să funcționeze chiar și fără acte

Grozăvia de la Bamboo dezvăluie realitatea din toată țara. Legile haotice lasă cluburile să funcționeze chiar și fără acte

Ultimul incendiu care a mistuit clubul Bamboo din Capitală a adus în discuție un subiect de care toate autoritățile știau: cluburile pot funcționa fără autorizație de securitate la incendiu, și chiar fără avizele necesare de la primării

Ordonanţa Colectiv, emisă după tragedia în care şi-au pierdut viaţa 64 de persoane şi peste 300 au fost rănite, a dat peste cap sistemul de avizare al cluburilor și al sălilor de eveniment. În loc să creeze ordine, noua reglementare a făcut ca instituțiile statului să nu mai poată sancționa locațiile, iar cluburile să poată funcţiona fără avize.

Poți funcționa dacă contești amenda

EVZ vă prezintă cazul unui club care a câştigat în instanţă dreptul să funcţioneze, deşi nu are autorizaţie de la primărie, dar nici de securitate la incendiu.

Concret, Sosa&Sosa-Club Expirat a fost amendat de Poliția Locală Sector 4, în data de 30.09.2016, pentru lipsa autorizației de funcționare. Asta după ce, în iunie 2016, a primit un avertisment ca să îşi obţină avizele necesare funcţionării.

Ulterior, la un nou control efectuat la același club, în luna octombrie, polițiștii locali au fost anunțați de reprezentanții acestuia că au depus un certificat de grefă, prin care arătau că au introdus contestație la procesul verbal contravențional întocmit de poliţiştii locali, suspendând efectele acestuia până la soluționarea plângerii contravenționale. Poliția Locală a formulat, ulterior, Ordonanță președințială, având ca obiect suspendarea activității Sosa&Sosa-Club Exiprat. Judecătoria Sector 4 a respins, ca inadmisibilă, cererea de Ordonanță președințială, cauza fiind definitivă. „Legea este prost făcută. Fără autorizații și avize funcționează o locație unde se strâng sute de oameni. În prezent, plângerea contravențională este în faza de judecată, la Judecătoria Sector 4, dosar nr. 25848/4/2016. Până nu se va termina procesul, practic ei pot funcţiona fără nici un aviz sau autorizaţie”, au explicat surse din Primăria Sectorului 4.

Cum s-au apărat proprietarii

Potrivit deciziei instanţei, prin care clubul a fost lăsat să funcţioneze fără avi-zele necesare, proprietarii locaţiei şi-au motivat apărarea spunând că ei ar fi cerut toate avizele, dar că nu le-au primit şi că unele nu au fost solicitate, pentru că ele se obţin în cascadă, de la o instituţie la alta.

În ceea ce privește faptul că nu aveau autorizație privind securitatea la incendiu, reprezentanții clubului au motivat în instanță că nu dețin nici măcar autorizație de construire, pe motiv că nu au obţinut un aviz ISU, din cauză că „activitatea instituţiei este blocată din cauza volumului foarte mare de activitate, însă îndeplineşte condiţiile pentru obţinerea acestui aviz, inspectorii ISU efectuând un control la data de 9 august 2016, când au constatat doar o sancţiune cu o amendă de 100 de lei”. Totodată, proprietarii au motivat că nu este necesară autorizație de la ISU pentru o terasă de 30 de metri pătrați. În replică, reprezentanţii Primăriei susţin, potrivit actelor depuse la instanţă, că activitatea se desfăşoară pe o suprafaţă de 200 de metri pătraţi.

Proprietarul e recunoscut că a pus clienții în pericol

Patronului clubului Expirat a anunţat, în noiembrie 2015, după tragedia de la Colectiv, că va închide clubul. „De astăzi nu mai pot să-mi asum vieți. Sau poate pot. Om vedea. Am funcționat pe proprie răspundere de 14 ani... Ne-a tras cineva de urechi în anii aștia?”, a scris la acea vreme Andrei Sosa, patronul clubului Expirat, pe pagina sa de Facebook.

Când se închide o locație

● Depășirea numărului de niveluri supraterane față de valoarea de referință admisă pentru clădirile cu nivelul V de stabilitate la incendiu/gradul de rezistență la foc;

● Neasigurarea numărului minim de căi pentru evacuare, față de valoarea de referință; l Reducerea prin elemente de construcție, cu mai mult de 25% din valoarea de referință a înălțimii/lățimii căilor de evacuare, în condițiile în care deficiența nu poate fi înlăturată pe timpul controlului;

● Neechiparea cu instalații de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare și avertizare a incendiului, în concordanță cu valoarea de referință;

● Neechiparea cu instalații/sisteme de desfumare ori instalații de iluminat de securitate pentru evacuare, în concordanță cu valoarea de referință;

● Categorii de construcții sau amenajări la care nu au fost identificate la data realizării documentației tehnice de autorizare a lucrărilor de construcții sau momentul punerii în funcțiune

Ce spune legea

Potrivit legii, funcționarea unui obiectiv fără deținerea autorizației de securitate la incendiu se realizează cu răspunderea exclusivă a beneficiarului, acesta având obligația de a-și obține acest document până la finalul lunii iunie 2017. Conform legislației, HG 915/2015, deficiențele constatate nu puteau conduce la suspendarea activității acestui operator economic. Până la finalul lunii iunie a anului 2017 este termenul acordat operatorilor economici care necesită obținerea autorizației de securitate la incendiu. Totuși, până atunci, cei care vor să funcționeze trebuie să aibă avizul de securitate la incendiu. El reprezintă un document care confirmă faptul că măsurile propuse prin planuri îndeplinesc normele legale și dacă ele se vor aplica și pe teren- se va putea emite Autorizația de Securitate la Incendiu, document care confirmă că în realitate, adică pe amplasament, sunt îndeplinite condițiile legale.

Castellano: „Cred că incendiul de la Bamboo a fost pus intenționat”

După două zile de la puternicul incendiu de la clubului Bamboo care s-ar fi putut sfârși cu o tragedie, proprietarul Joshua (foto), pe numele său real Giosue Castellano, a declarat, ieri, la ieșirea din sediul Poliției Capitalei, că focul ar fi pornit dintrun spațiu care în mod normal este închis. Joshua Castellano a fost audiat, la sediul Serviciului Omoruri din Poliția Capitalei, de către un procuror de la Parchetul București.

Patronul clubului Bamboo a dat declarații complete timp de mai bine de patru ore. Giosue Castellano a susținut că, după trgedia de la Colectiv, oamenii săi au fost instruiți foarte bine cum să acționeze în cazul unui incendiu și că planul de evacuare a fost foarte bine pus la punct de cei abilitați a se ocupa de astfel de situații. Pe de altă parte, Castellano a susținut că focul ar putea să fi fost pus de cineva care a vrut să se răzbune pe el sau voia să îi facă rău, pentru că incediul a pornit dintro zonă care nu era folosită. „A pornit dintrun spațiu care normal e închis, nu funcționa. Pe mine m-au chemat și normal că eu am văzut acolo, eu am fost acolo pe moment și am văzut... Foarte ciudat cum s-a aprins și cum s-a dezvoltat focul în momentul ăla. Atunci când am văzut focul, am spus să facem evacuare. S-a făcut evacuare imediată și s-a ieșit”, a declarat italianul, după ce a fost audiat în dosarul deschis în urma incendiului de sâmbătă. Cu o zi înainte, salariații lui au spus că în acea zonă nefolosită au văzut trei persoane necunoscute.

Dezvăluirile vor continua

Pe de altă parte, italianul este convins că cineva a pus focul intenţionat şi a anunţat că totul va fi dezvăluit în cadrul unei conferinţe de presă. „O să dezvăluim ce s-a întâmplat, este posibil să fie implicat cineva! Nu se poate intra, se prăbușește tavanul. A fost foarte ciudat cum s-a aprins focul şi cum s-a dezvoltat. S-a făcut evacuarea imediat cum s-a observat focul. 90% din locaţiile din România sunt în preavizare, toată lumea ştie ce fel de club era Bamboo. După ce a fost Colectiv, s-au făcut schimbări. S-au refăcut toate locurile cu avizarea respectivă. Noi eram în regulă pentru funcţionare. Avem aviz de funcționare, credeți că nu puteam să plătim 3.000 de lei pentru funcționare? Aveam asigurare, dar de când s-au schimbat legile nu aveam asigurare. Păgubitul sunt eu, nu altcineva. Nu a luat clubul foc de la o ţigară, cred că a fost mână criminală! Vreau să aflu cine a făcut. Important e că nu a murit nimeni şi că nu sunt ră-niţi. Toată lumea a fost instruită pentru astfel de evenimente”, a declarat Joshua Castellano în momentul în care a ieşit de la audieri. Pe de altă parte, Cătălin Dancu, avocatul patronului de la Bamboo, a afirmat că există șanse mari ca incendiul să fi fost pus intenționat de persoane care se aflau în conflict cu reprezentanții clubului de lux.

Ieri, s-a declarat stins incendiul și se apropie momentul când vor putea fi ridicate probe.

Până acum au fost audiate 55 de persoane

Procurorii și ofițerii de poliție care efectuează ancheta în cazul Bamboo au audiat 55 de persoane, câte 20 sâmbătă și duminică și 15, luni. Până la obținerea acordului de la Inspectoratul de Stat pentru Construcții, anchetatorii nu pot intra să culeagă probe. Oricum, marți este ziua în care vor fi strânse de la diverse instituții actele care demonstrează dacă Bamboo a avut sau nu avizele de funcționare.