Apar tot mai multe semne ale represiunii violente din timpul războiului civil sirian. Se estimează că peste 100.000 de oameni ar fi fost torturați și uciși de regimul condus de Bashar al-Assad. Amploarea ororilor poate fi comparată cu cea produsă de naziști în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Un procuror internaţional pentru crime de război a declarat, marţi, că dovezile apărute în gropile comune din Siria au scos la iveală o ”maşinărie a morţii” gestionată de stat sub conducerea liderului răsturnat Bashar al-Assad, în cadrul căreia a estimat că peste 100.000 de persoane au fost torturate şi ucise începând din 2013, transmite Reuters.
"Torturaţi până la moarte"
După ce a vizitat două gropi comune din oraşele Qutayfah şi Najha de lângă Damasc, fostul ambasador al SUA pentru crime de război, Stephen Rapp, a declarat pentru Reuters: ”Avem cu siguranţă mai mult de 100.000 de oameni care au dispărut şi au fost torturaţi până la moarte”.
”Nu am prea multe îndoieli cu privire la aceste tipuri de numere, având în vedere ceea ce am văzut în aceste gropi comune”, a adăugat el.
”Chiar nu am mai văzut aşa ceva de la nazişti încoace”, a mai declarat Rapp, care a condus urmărirea penală la tribunalele pentru crime de război din Rwanda şi Sierra Leone şi care colaborează cu societatea civilă siriană pentru a documenta dovezile crimelor de război şi ajută la pregătirea oricăror eventuale procese.
”De la poliţia secretă care a luat oameni de pe străzi şi din casele lor, la temnicerii şi anchetatorii care i-au înfometat şi torturat până la moarte, la şoferii de camioane şi de buldozere care le-au ascuns cadavrele, mii de oameni au lucrat în acest sistem de ucidere”, a declarat Rapp.
157.000 de persoane, dispărute
Comisia internaţională pentru persoane dispărute de la Haga a declarat, la rândul ei, că a primit date care indică faptul că în Siria ar putea exista până la 66 de gropi comune, încă neverificate.
Mai mult de 157.000 de persoane au fost date dispărute la comisie.
Pentru familii, căutarea adevărului în Siria ar putea fi lungă şi dificilă. O potrivire ADN va necesita ca cel puţin trei rude să furnizeze probe de referinţă ADN şi să preleveze o probă ADN de la fiecare dintre aceste rămăşiţe scheletice găsite în morminte.
Camioanele cu cadavre
Sirienii care locuiesc în apropiere de Qutayfah, o fostă bază militară unde a fost localizat unul dintre situri, şi de un cimitir din Najha folosit pentru a ascunde cadavre din locurile de detenţie au descris faptul că au văzut un flux constant de camioane frigorifice care livrau cadavre care erau aruncate în şanţuri lungi săpate cu buldozere.
”Mormintele erau pregătite într-un mod organizat - camionul venea, descărca încărcătura pe care o avea şi pleca.
Erau vehicule de securitate cu ele şi nimeni nu avea voie să se apropie, oricine se apropia obişnuia să coboare cu ele”, a declarat Abb Khalid, care lucrează ca fermier lângă cimitirul Najha.
Assad, care s-a refugiat la Moscova, a negat în mod repetat că guvernul său a comis încălcări ale drepturilor omului şi i-a descris pe detractorii săi drept extremişti.