Numărul celor care se îmbolnăvesc din cauza gripei crește în fiecare zi. Doar în ultima săptămână, la nivel național au fost aproape 7.000 de noi cazuri şi 18 decese. În total, peste 120.000 de oameni au ajuns la spital cu infecţii respiratorii acute.
În ultima săptămână, peste 7.000 de noi cazuri de gripă au fost înregistrate la nivelul țării. Până acum, numărul celor care au ajuns la spital se ridică la peste 120.000, iar în total 40 de persoane și-au pierdut viața.
Peste 120.000 de oameni au ajuns la spital cu infecţii respiratorii acute provocate de gripă
În ultima săptămână, în România s-au înregistrat 123.464 de cazuri de infecții respiratorii: gripă clinică, infecții acute ale căilor respiratorii și pneumonii. Acest număr este în creștere cu 20,3% față de săptămâna trecută. 6.981 dintre acestea au fost cazuri de gripă clinică, raportate în 41 de județe.
Cele mai multe îmbolnăviri de gripă s-au înregistrat în București (1.250) și în județele Cluj (920), Prahova (442), Constanța (416), Bacău (315), Timiș (299), Iași (266) și Dâmbovița (264), arată datele publicate de Institutul Național de Sănătate Publică.
Pe lângă cazurile de gripă, epidemia de rujeolă pune în continuare probleme medicilor. De la începutul anului au fost înregistrate peste 3.700 de cazuri în 36 de judeţe şi Bucureşti. Atât în cazul gripei, cât și a rujeolei, punctul comun îl reprezintă lipsa vaccinului.
Medicii fac față cu greu numărului ridicat de pacienți
Pentru vaccinare este bine de știut că anumite categorii de persoane beneficiază de prioritate:
„Există nişte categorii de risc care, în cazul gripei, beneficiază de prioritate la vaccinare. Şi aici vorbim de copii sub 5 ani, de adulţi peste 65 de ani şi de persoane, ca de obicei, cu comorbidităţi, cu alte boli", spune Simin Florescu, managera Spitalului Victor Babeş.
Medicii se aşteaptă ca Ministerul Sănătăţii să declare epidemie dacă numărul continuă să fie în creştere. Dacă va fi luată o astfel de decizie, în spitale masca ar urma să fie obligatorie, iar vizitele vor fi mai scurte. Pacienții cu viroze vor fi izolați.
Secțiile de terapie intensivă ale spitalelor sunt pline de oameni cu infecții respiratorii. Bolnavii care au nevoie de ventilator sunt îngrijiți în unitățile de primiri urgențe, până când se eliberează locurile.
Majoritatea persoanelor care ajung la spital sunt nevaccinate
Unele spitale au cerut ventilatoare de la Departamentul pentru Situații de Urgență, din cauza numărului mare de bolnavi aflați în stare gravă. Ambulanțele transportă în permanență spre spitale pacienți cu insuficiență respiratorie de la gripă, ori alte infecții de sezon.
În unitate de primiri urgențe a Spitalului Sf. Pantelimon din Capitală au fost îngrijiți și câte zece pacienți intubați. Tocmai de aceea reprezentanții unității sanitare au cerut la DSP aprobare pentru a suplimenta locurile de terapie intensivă. Între timp, Departamentul pentru Situații de Urgență a trimis monitoarele și ventilatoarele necesare pentru aceste paturi. Ele vor putea fi folosite în zilele următoare.
La Institutul Marius Nasta, unde s-a deschis o secție de pneumologie renovată, cele 50 de locuri s-au ocupat în două zile.
Doctorul Adrian Marinescu recomandă populației să se vaccineze antigripal
Directorul de la Spitalul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti a explicat de ce este important să ne vaccinăm:
„Fără discuţie că paturile sunt ocupate, ce reuşim să eliberăm, ocupăm imediat. Ce uşor luăm antibiotice şi cât de greu ne vaccinăm, pentru că lipsa vaccinării duce la boli infecţioase. Rujeola, care nu are legătură cu sezonul, ne pune probleme şi ne pune probleme de multă vreme, în condiţiile în care putea fi foarte uşor prevenită.
Virusurile grpale, de asemenea, puteu şi evitate prin vaccinare. Ce nu face românul? Nu se vaccinează într-o măsură atât de mare încât în toamnă, înainte de sezonul care urmează să existe o protecţie suficientă la populaţie. De obicei întrebăm frecvent cât va dura sezonul gripal şi cât de rău va fi.
Răspunsul este, spuneţi-mi cât de mult v-aţi vaccinat pentru a vă spune ce va urma în sezonul gripal”, a declarat medicul Adrian Marinescu la Medika TV.
Sezonul de gripă continuă și în perioada următoare
Persoanele internate nu s-au vaccinat împotriva gripei:
„Dintre cei internaţi, toţi sunt nevaccinaţi. Mai sunt care spun că s-au vaccinat acum cinci ani. Bun, e foarte bine că te-ai vaccinat acum cinci ani, dar te-ai vaccinat şi pentru sezonul actual? Din 200 de prezentări la Matei Balş în 24 de ore, un procent imens înseamnă infecţii respiratorii, nu doar gripă, e adevărat. Iar paturile de ATI sunt ocupate cu gripă şi infecţii de sezon”, a spus Marinescu.
Doctorul spune că sezonul gripal va continua, însă numărul de cazuri va fi în scădere:
„Sezonul va continua, presiunea e mare. Faţă de anul trecut, sezonul a plecat mai târziu şi atunci e normal să avem multe cazuri, În săptămânile următoare va fi un trand descendent, dar e posibil să avem cazuri de gripă şi în aprilie”, a precizat Marinescu.
40 de persoane și-au pierdut viața din cauza gripei
Până în acest moment al sezonului de gripă au fost confirmate 40 de decese cu virus gripal: 24 tip A, subtip H1 (din care 2 co-infecții cu SARS-CoV-2), 8 tip A, subtip H3 și 8 tip A, nesubtipat (din care 2 co-infecții cu SARS-CoV-2).
Persoanele care și-au pierdut viața făceau parte din următoarele categorii de vârstă:
- 2 la 0-4 ani
- 4 la 15-49 ani
- 9 la 50-64 ani
- 25 la ≥65 ani
Până la data de 21.01.2024 au fost înregistrate în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) un număr de 1.060.913 persoane vaccinate antigripal, din care 1.036.765 din grupele populaționale care beneficiază de decontare în regim compensat.