Gripa porcină ar putea „exploda” la toamnă

Gripa porcină ar putea „exploda” la toamnă

NUMĂRĂTOARE INVERSĂ. Virusologul britanic Maria Zambon spune că lupta cercetătorilor pentru realizarea unui vaccin împotriva temutului A/H1N1 se duce contracronometru.

Cazurile de gripă porcină semnalate săptămâna trecută în România şi confirmate între timp şi la Londra completează cifrele în grijorătoare actualizate periodic de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. 53 de ţări raportaseră până vineri 15.510 cazuri de infecţii cu virusul A/H1N1 şi 99 de decese cauzate de acesta.

Virusologul britanic Maria Zambon, directoarea Centrului pentru Infecţii din cadrul Agenţiei de Protecţie a Sănătăţii - Health Protection Agency (HPA) de la Londra, explică într-un interviu acordat EVZ faptul că strategia Marii Britanii este aceea de a întârzia prin toate mijloacele posibile răspândirea acestor infecţii. Timpul astfel câştigat este esenţi al pentru cercetători, care pun la punct un vaccin eficient.  „Evenimentul zilei”: Cât ştim despre acest virus, în momentul de faţă?  Maria Zambon: Este o nouă tulpină de gripă, aşa că sunt multe necunoscute în jurul extinderii sale actuale. HPA se implică activ în cercetarea sa, pentru a înţelege mult mai bine această tulpină nouă de gripă. Pe baza informaţiilor primite până acum, HPA susţine că există dovezi solide că acest virus duce la o boală destul de „blândă” în rândul celor afectaţi. Broşuri şi postere în toate aeroporturile  Echipa dumneavoastră lucrează la un vaccin împotriva acestui virus. În ce stadiu vă aflaţi? HPA este implicat activ în dezvoltarea unui vaccin împotriva gripei porcine. S-a anunţat astăzi (vineri, 29 mai - n.r.) că Institutul Naţional pentru Standarde Biologice şi Control din cadrul HPA a făcut un pas crucial către producerea acestui vaccin la scară largă, în Marea Britanie: un tip de virus pen tru realizarea vaccinului a fost produs şi pus la dispoziţia in dustriei farmaceutice şi a altor laboratoare care se ocupă de această gripă. Sperăm ca vaccinarea la scară largă să se poată face în Marea Britanie din toamnă.  Există acum vreun medicament special pentru această tulpină de virusuri? Nu există deocamdată un „medicament” pentru gripă, dar testele au arătat că, la oameni, gripa porcină H1N1 poate fi tratată cu antiviralul osetamavir (Tamiflu) şi zanamavir (Relenza). Acestea nu distrug virusul, dar reduc răspândirea sa în plămâni, scurtând astfel durata îmbolnăvirii. În Marea Britanie, antiviralele au fost folosite pentru tratarea tuturor cazurilor de gripă porcină confirmate. Antiviralele pot ajuta, de asemenea, la prevenirea îmbolnăvirilor, aşa că persoanele care s-au aflat în contact cu cei bolnavi urmează acelaşi tratament.  Înţeleg suficient de bine auto rităţile gravitatea răspândirii acestui virus?  HPA lucrează îndeaproape cu Ministerul Sănătăţii şi oficialii guver namentali pentru a oferi o reacţie comună la actuala explozie a gripei porcine în Marea Britanie. Revizuim în permanenţă această reacţie, pe măsură ce înţelegerea epidemiologiei se îmbunătăţeşte, iar situaţia din Marea Britanie evoluează.  Sunt destul de stric te controalele din aeroporturi?  Când primele cazuri confirmate de gripă por cină din Marea Britanie au fost depistate - la persoane întoarse din Mexic -, HPA a crescut pre zen ţa în aeroporturi, iar re pre zen taţi ai agenţiei întâmpinau toate zbo rurile din Mexic pentru a oferi in formaţii cu privire la gripa porcină. Au fost realizate broşuri cu sfaturi şi postere, disponibile în toa te aeroporturile din Marea Britanie.

Pe 21 mai, HPA a anunţat că nu va mai întâmpina zborurile dinspre Mexic, bazându- se pe in formaţii care arătau o reducere a numărului de cazuri de gripă porcină şi de internări din această ţară. Totuşi, toţi călătorii au la dispoziţie broşuri şi postere. Ur mă rirea contactelor persoanelor bă nuite de îmbolnăvire, întoarse din alte ţări, va fi folosită în continuare, din cauza riscului pe care îl prezintă. Este la fel ca în cazul altor boli contagioase.  Cum se explică diferenţele dintre rata mortalităţii din Mexic şi cea din Statele Unite, de exemplu? Este această diferenţă cauzată de performanţa sistemului medical din ţara respectivă?  Mortalitatea mai ridicată din Mexic nu este încă explicată, pot exista mai multe motive. Este posibil ca persoanele care au fost afectate de acest virus în Mexic să se fi tratat într-un stadiu mult mai avansat al bolii faţă de alte ţări. Dar, repet, nu există o dovadă convingătoare în acest sens.

Care ar fi cele mai importante sfaturi pentru cei îngrijoraţi de răspândirea virusului A/H1N1? Ce ar trebui să facă dacă prezintă simptomele unei gripe „clasice”? Practicile legate de controlul infecţiilor şi o igienă corespunzătoare a căilor respiratorii şi a mâinilor pot ajuta la reducerea transmi terii tuturor viruşilor, inclusiv cel al gripei porcine. Dacă v-aţi întors recent dintr-o parte a lumii afectată de gripa porcină şi pre - zen taţi simptome similare gripei, mergeţi la medic!

TIMP PENTRU CERCETARE „Vrem să întârziem răspândirea infecţiilor”

Putem spera că răspândirea acestui tip de gripă se va opri în viitorul apropiat sau măcar că se va stabiliza? În acest moment, nu putem vorbi despre o transmitere la scară largă a gripei porcine în cadrul comunităţilor în Marea Britanie: numărul de cazuri confirmate la persoane care nu s-au întors recent dintr-o ţară în care există infecţii sau al celor care n-au fost în contact apropiat cu unul dintre cazurile confirmate este foarte mic.   Totuşi, judecând după ceea ce ştim deja despre transmiterea acestei boli, este de aşteptat ca ea să se răspândească mai departe în cadrul comunităţii. Nivelul activităţii gripei scade, de obicei, în lunile de vară, dar virusul s-ar putea răspândi mult din toamna acestui an. De la început, strategia Marii Britanii a fost aceea de a întârzia prin toate mijloacele posibile răspândirea acestor infecţii, prin măsuri de control precum izolarea, urmărirea contactelor celor afectaţi şi tratamentul preventiv cu antivirale.

În acelaşi timp, un asemenea mod de lucru le oferă oamenilor de ştiinţă timpul necesar pentru a afla cât mai multe despre particularităţile acestui virus şi pentru a le permite cercetarea pentru dezvoltarea unui vaccin eficient. Totodată, modul nostru de abordare dă posibilitatea serviciilor de sănătate publică din Marea Britanie să-şi adapteze răspunsurile în faţa acestui virus. 

„Judecând după ceea ce ştim deja despre transmiterea acestei boli, este de aşteptat ca ea să se răspândească mai departe în cadrul comunităţii. Virusul s-ar putea răspândi mult din toamna acestui an şi ar putea continua în lunile reci.” Maria Zambon, virusolog britanic

AVERTISMENT Vorbea în 2006 despre iminenţa pandemiei „Este aproape sigur că ne vom confrunta cu o pandemie în viitorul apropiat, dar nu ştim exact când. Poate fi mâine, anul viitor sau peste câţiva ani”. Avertismentul a fost formulat de Maria Zambon în 2006, când toată lumea era îngrijorată de răspândirea gripei aviare. Virusul gripei porcine, care dă azi fiori lumii întregi, este un „mutant” ce conţine o tulpină aviară, două tulpini porcine şi una umană. Specialiştii spun că izbucnirea unei pandemii este iminentă.

2006. Declaraţia Mariei Zambon, pe site-ul sciencemuseum.org.uk

Ne puteți urmări și pe Google News