Gripa face primele victime în 2023. Două femei au murit din cauza bolii. Niciuna nu era vaccinată, iar una nu avea boli anterioare

Cât e normal să dureze gripa. Trebuie tratată la timp. Sursa foto. Dreamstime

Gripa a făcut două victime, conform informațiilor furnizate de Ministerul Sănătății. Este vorba despre două femei, una în vârstă de 25 de ani, iar cea de-a doua de 50 de ani. Cele două paciente nu erau vaccinate. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că România se află în stare de alertă epidemiologică în contextul creşterii numărului de infecţii respiratorii şi a cazurilor de gripă confirmate clinic.

Două femei au murit din cauza problemelor provocate de gripă, conform datelor oficiale ale Ministerului Sănătății. Potrivit sursei citate, preluate de Digi 24, este vorba despre o bolnavă în vârstă de 25 de ani, care nu suferea de alte afecțiuni și de o alta, de 50 de ani, aflată în tratament și pentru alte boli. Nici una dintre cele două paciente care au murit nu erau vaccinate.

În acest context, într-o declarație de presă, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat că România se află în stare de alertă epidemiologică. El a vorbit despre creșterea numărului de infecții respiratorii şi a cazurilor de gripă confirmate clinic. Ministrul a afirmat că săptămâna 26 decembrie - 1 ianuarie este a treia săptămână „epidemică”.

„Ca să oficializăm această situaţie, o să declarăm o stare, o să emit o instrucţiune. Legea 95 îmi permite acest lucru (...) Conform prevederilor Legii 95, există o stare de alertă epidemică, pentru că declararea epidemiei pe baza unui ordin de ministru ne-ar pune într-o situaţie în care... Există o lege adoptată în timpul pandemiei, Legea 136, iar această lege generează automat, prin emiterea unui ordin de ministru, anumite restricţii”, a explicat ministrul Sănătății.

Ministerul Sănătății nu declară epidemie

Pe de altă parte, Alexandru Rafila a precizat că nu intenționează să declare epidemie, întrucât acest lucru ar presupune adoptarea unor măsuri de restricție.

„Aţi văzut că abordarea noastră a fost una care să vină în sprijinul desfăşurării normale a activităţii economice şi sociale, să menţinem şcolile deschise, nu să introducem iar chestiuni legate de carantină, de izolare, pentru că emiterea unui ordin de ministru ar fi generat o astfel de situaţie. Atunci, prefer să adoptăm, pentru că nu este o situaţie dramatică, este o situaţie - dacă vreţi - fără precedent în această perioadă. Aţi văzut că în alte perioade, de exemplu, în urmă cu 5 ani sau 10 ani, în luna februarie, aveam mai multe cazuri de viroze respiratorii. Am ajuns şi la 170.000 de cazuri de viroze respiratorii pe săptămână. Ea este mai devreme decât în alte perioade”, a explicat Alexandru Rafila.