Cazuri de gripa porcină sunt înregistrate în fiecare an, în rândurile oamenilor care cresc porci sau trăiesc în apropierea acestor animale. Totuşi, nu sunt rare cazurile în care gripa s-a răspândit de la om la om.
Simptomele bolii sunt febra, dezorientarea, rigiditatea încheieturilor şi stările de vomă. În fază avansată, bolnavul are dese pierderi de cunoştinţă.
De la om la om
În cazul transmiterii de la om la om, simptomele sunt aceleaşi cu ale gripei obişnuite: febră, apetit scăzut şi tuse. Totuşi, unii dintre cei diagnosticaţi cu gripa porcină au acuzat şi stări de greaţă, vomă şi diaree. O persoană infectată poate transmite virusul prin tuse şi strănut. Totuşi, cele mai dese cazuri sunt acelea în care persoanele ating cu mâna obiecte infectate şi duc apoi mâna la gură sau la nas.
Un purtător al virusului este contagios în primele cinci zile de boală. În cazul copiilor, perioada este de 10 zile.
Cazuri în lume
Istoria epidemiilor de gripă porcină începe în februarie 1976, când un recrut american a acuzat neobişnuite stări de oboseală. A murit a doua zi după ce a anunţat că se simte foarte rău.
După numai câteva zile, patru dintre colegii săi au fost spitalizaţi. Specialiştii din sănătate aveau să anunţe, după câteva săptămâni, că este un caz de gripă porcină. Aceştia au lansat alarma naţională, susţinând că întreaga populaţia trebuie vaccinată. Preşedintele de atunci, Gerald Ford, şi-a dat consimţământul pentru începerea campaniei de vaccinare. Efortul a fost considerat exagerat, iar campania - întreruptă. Totuşi, 24% dintre americani au fost vaccinaţi.
Mai târziu, 500 de oameni au avut de suferit din cauza vaccinului. Ei au fost diagnosticaţi cu sindromul Guillain-Barre. Dintre aceştia, 25 au murit.
În august 2007, autorităţile filipineze au identificat virusul într-o zonă din centrul statului. Studii ulterioare au demonstrat că, în cazul gripei porcine, 10% dintre cei infectaţi mor. Porcii pot purta şi gripa aviară
În 2004, un grup de cercetători chinezi a identificat, în populaţia de porcine, virusul H5N1. Mai târziu, virologistul Chairul Nidom a analizat sângele a zece porci din cea mai populată provincie indoneziană, Java de Vest. Jumătate dintre aceştia erau infectaţi cu virusul gripei aviare.
Ministerul de Externe: Evitaţi călătoriile în Mexic
Ministerul Afacerilor Externe le recomandă cetăţenilor români să evite călătoriilor în Mexic, dacă acestea nu sunt necesare. Până în acest moment, nu s-a înregistrat niciun caz de cetăţean român afectat de gripa porcină.
În cazul în care cetăţenii români trebuie să se deplaseze în Mexic sau se află deja în această ţară, ministerul le recomandă să evite locurile aglomerate, precum pieţele sau mijloacele de transport în comun.
Minsterul a recomandat şi utilizarea de măşti de protecţie, respectarea igienei personale, precum şi apelarea la medic la primele simptome ale bolii.
UE în alertă
Comisia Europeană a propus astăzi convocarea unei reuniuni extraordinare a miniştrilor de sănătate din Uniunea Europeană, din cauza ameninţării reprezentate de gripa porcină, potrivit AFP.
Comisarul pentru Sănătate, Androulla Vassiliou, va cere preşedinţiei cehe a Uniunii Europene să organizeze o reuniune “cât mai repede posibil”.
Comisarul se va duce în cursul zilei de astăzi la Luxemburg pentru a se întâlni cu miniştrii europeni de Afaceri Externe.
CITIŢI ŞI:
Gripa porcină bagă planeta în alertă