Gripă aviară: OMS cere "atenție sporită", dar asigură că nu există un pericol serios

Gripă aviară: OMS cere "atenție sporită", dar asigură că nu există un pericol serios

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat, marți, la Geneva, un apel la "atenție sporită" după depistarea unor cazuri de gripă aviară în ferme de păsări din Europa, dar a asigurat că nu există pericole serioase legate de răspândirea bolii, relatează EFE și AFP.

Conform declarațiilor făcute de Elisabeth Mumford, expert al OMS, principala ipoteză referitoare la originea acestor focare de gripă aviară este că boala ar fi fost adusă de păsări migratoare venite din Asia și că nu există practic posibilitatea ca virusul să fi ajuns pe continentul european prin intermediul schimburilor comerciale. Au fost afectate trei tipuri diferite de păsări domestice — rațe, gâște și pui — și, prin urmare, "ar fi foarte straniu" ca toate acestea să se infecteze în același timp, dacă virusul ar fi fost adus pe calea comerțului.

Până în prezent, în Europa s-au înregistrat cazuri de gripă aviară produsă de tulpina H5N8 a virusului în Germania, Olanda și Marea Britanie, după ce, de la începutul anului, prezența acestei tulpini a fost depistată în China, Coreea de Sud și Japonia.

OMS nu a fost notificată despre vreun caz de infectare a unui om cu gripă aviară, a subliniat Elisabeth Mumford, menționând că dacă acest lucru s-ar întâmpla, nu există motive de îngrijorare întrucât boala se poate trata cu tamiflu. "Nu mă preocupă acest virus mai mult decât ceilalți care circulă" simultan, a mai spus specialista de la OMS.