Evenimentul Zilei > Politica > Grindeanu formează cabinetul II și preia conducerea PSD – planul pregătit în laboratoarele de la Palatul Victoria
Grindeanu formează cabinetul II și preia conducerea PSD – planul pregătit în laboratoarele de la Palatul Victoria

Grindeanu formează cabinetul II și preia conducerea PSD – planul pregătit în laboratoarele de la Palatul Victoria

Fostul premier Victor Ponta și actualul prim-ministru Sorin Grindeanu iau în calcul trei scenarii la moțiunea de cenzură menită să răstoarne cabinetul Grindeanu.

Scenariul 1. Moțiunea de cenzură nu va întruni numărul necesar de voturi

  • Ce se întâmplă: Grindeanu rămâne premier și va merge joi la sediile PSD şi ALDE pentru a purta discuţii în vederea formării Guvernului Grindeanu 2 şi va solicita prezenţa în Executiva unor "oameni mai buni, care se pricep, nu miniştri pe care îi aducem de la Teleorman să fie obedienţi' şi va face o etapizare a lucrurilor realiste din programul de guvernare. 
  • Efectul 2: Grindeanu va deveni şi preşedintele PSD. "Dacă vreţi în România să aveţi coerenţă politică şi administrativă, şeful partidului este şi prim-ministru. Eu am fost şeful partidului şi prim-ministru, domnul Năstase a fost şeful partidului şi prim-ministru, domnul Boc a fost, probabil că domnul Orban va spune în 2020: domnule, eu vreau să fiu prim-ministru. Sistemul actual în care domnul Dragnea nu poate fi prim-ministru, nu din cauza noastră, ci din cauza unei legi, nu poate să funcţioneze. (…) E o regulă pentru funcţionarea ţării. (…)', a declarat Ponta la Antena 3.
  • În paralel, tabăra premierului Sorin Grindeanu pregătește o surpriză de proporții.

Scenariul 2. Moţiunea de cenzură va trece în Parlament

  • Ce se întâmplă: Sorin Grindeanu şi echipa sa vor fi demiși din funcție dar îşi vor continua activitatea până la momentul în care preşedintele Klaus Iohannis va desemna un candidat la funcţia de prim-ministru, care va obţine votul în Parlament.
  • PSD ia în calcul un Guvern de uniune națională, cum a relatat EVZ în exclusivitate

Scenariul 3. Moțiunea de cenzură trece în Parlament

  • Ce se întâmplă: Preşedintele Klaus Iohannis va desemna doi candidaţi pentru funcţia de premier, care să fie respinşi de către majoritatea PSD şi să se ajungă, în toamnă, la alegeri anticipate, pe care le va organiza Guvernul Grindeanu, dar cu "un PSD rupt în două'.