EXCLUSIV EVZ - PSD ia în calcul un Guvern de uniune națională (surse)

EXCLUSIV EVZ - PSD ia în calcul un Guvern de uniune națională (surse)

PSD. Social-democrații ar putea accepta să intre într-un Guvern de uniune națională ca să nu piardă guvernarea, au relatat surse de la vârful partidului, în exclusivitate pentru EVZ.

PSD se mobilizează să treacă prin Parlament moțiunea de cenzură care îl demite din funcție pe premierul Sorin Grindeanu, după care va încerca să-l convingă pe președintele Klaus Iohannis să nominalizeze un nou premier social-democrat.

PSD și ALDE vor folosi ca argument în favoarea lor, la negocierile de la Palatul Cotroceni, faptul că au demonstrat că dețin majoritatea parlamentară și șeful statului este obligat să respecte votul din alegerile parlamentare, au explicat surse din PSD pentru EVZ.

PSD se așteaptă ca președintele Klaus Iohannis să opună rezistență la negocierile pentru noul premier și să invoce faptul că deși PSD și ALDE dețin majoritatea parlamentară, cele două partide au arătat că nu sunt în stare să guverneze și că peste alte șase luni ar putea ajunge iar în situația să-și răstoarne propriul cabinet, au spus pentru EVZ sursele citate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Surse de la vârful partidului au spus EVZ că PSD va încerca să evite, pe cât posibil, să intre într-un scenariu de tip suspendare a Președintelui sau alegeri anticipate pentru că partidul este afectat de faptul că tocmai și-a dărâmat propriul cabinet, se află într-un război intern și are la Palatul Victoria  un premier interimar ostil Sorin Grindeanu, sprijinit de Victor Ponta. Varianta opoziției nu este luată în calcul în Kiseleff.

În acest context, PSD nu exclude o negociere cu Klaus Iohannis pentru formarea unui cabinet de uniune națională, adică un Guvern format din cele mai mari partide de pe scena politică la ora actuală, PSD și PNL, în care să intre, eventual, și UDMR, au explicat surse de la vârful partidului pentru EVZ.

Potrivit surselor din PSD, toate părțile implicate ar putea invoca motive precum: împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire din 1918, faptul că România va prelua de la 1 ianuarie 2019 președinția Uniunii Europene, dezideratul de intrare în spațiul Schengen și eliminarea MCV-ului, dar și amenințarea Rusiei.

Deși PSD ar putea, în aceste condiții, să piardă funcția de prim-ministru, ar reuși să câștige marile bătălii pe care le dă la ora actuală, anume să rămână la guvernare și să evite sciziunea, spun sursele citate.