Evenimentul Zilei > Actualitate > Grindeanu: Prețurile medicamentelor, decise în acord cu producătorii și cu pacienții. Salariile vor fi rezolvate printr-o lege unică pentru bugetari
Grindeanu: Prețurile medicamentelor, decise în acord cu producătorii și cu pacienții. Salariile vor fi rezolvate printr-o lege unică pentru bugetari

Grindeanu: Prețurile medicamentelor, decise în acord cu producătorii și cu pacienții. Salariile vor fi rezolvate printr-o lege unică pentru bugetari

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, la ieșirea din Ministerul Sănătății, că prețurile medicamentelor vor fi hotărâte în acord cu producătorii și cu asociațiile de pacienți, și că ministrul Sănătății va veni cu soluția care va rezolva criza medicamentelor.Șeful Guvernului spune că se știa de anul trecut că dispar medicamente de pe piață, dar că fosta guvernare n-a luat nicio măsură ca să stopeze procesul. În ce privește salarizarea personalului din sistemul medical, „aceasta va fi rezolvată în același timp și prin aceeași lege cu cele ale celorlalți bugetari”.

Ministerul Sănătății a fost notificat din ianuarie anul trecut de lipsa anumitor medicamente. Nu s-a luat nicio măsură. S-au demarat acum toate procedurile, astfel încât tot ceea ce a semnalat presa pe anumite componente să fie remediat. Mi se pare cea mai gravă situație”, a spus Sorin Grindeanu, după ce a făcut o vizită la Ministerul Sănătății.

Întrebat dacă crede că va fi bună măsura de scădere bruscă a prețului medicamentelor cărora le expiră patentul cu 35%, premierul a răspuns că pe această temă existat o dezbatere publică. Totuși, a lăsat să se înțeleagă că e loc de discuții ulterioare.

Prețurile vor fi hotărâte și conform a ceea ce noi ne-am propus, a programului de guvernare, dar în acord și cu producătorii și cu asociațiile de pacienți. Eu știu că la acea dezbatere publică au fost prezente inclusiv asociațiile de pacienți. În perioada imediat următoare, domnul ministru (Florian Bodog, n.r.) va veni cu o soluție”, a susținut premierul.

Grindeanu recunoaște, însă, că această problemă va fi greu de rezolvat.

Mi s-a prezentat în mare și ceea ce vrea să facă (ministrul Sănătății, n.r.) ca și strategie în perioada imediat următoare, dar și soluțiile pe termen lung, ce a găsit când a venit la Minister. Pentru că lucrurile nu sunt foarte simple la Ministerul Sănătății și se trenează de un an de zile anumite probleme care trebuie rezolvate urgent. (…) Am discutat despre prioritățile pe care le are Ministerul Sănătății în continuare, despre ceea ce avem de făcut conform programului de guvernare, despre situația pe care a găsit-o domnul ministru aici, despre soluțiile pe care le are pe diverse componente, despre investiții, despre ceea ce înseamnă acordurile cu Banca Mondială și Banca Europeană de Investiții, astfel încât aceste sume de investiții, bugetul, care e mai mare decât anul trecut pe Ministerul Sănătății, să fie folosite conform priorităților pe care noi le-am prevăzut în programul de guvernare”, a spus Grindeanu.

Salariile, rezolvate printr-o lege unică

În ce privește categoriile de bugetari din sistemul sanitar care au fost omise din legile date anul trecut de Guvernul Cioloș și în cea adoptată de Parlament, ministrul Grindeanu a aniunțat că nu va repara, separat, fiecare categorie, ci merge pe ideea unei Legi unice atotcuprinzătoare.

Domnul ministru (Florian Bodog, n.r.) mi-a prezentat situația. Toate aceste distorsiuni nu sunt doar aici și vor fi rezolvate prin legea salarizării unice. Ministerul Sănătății face parte din comitetul interministerial care lucrează la legea salarizării unice”.