La începutul primăverii anului trecut, Sorin Grindeanu, premierul PSD de la acea vreme, îl numea pe Valentin Korman în funcția de vicepreședinte al ONJN. Korman este un apropiat al politicianului, iar numirea sa este în afara legii, deoarece nu au fost respectat cerințele cumulative stipulate în OUG 20/2013. Deși presa a sesizat problema la vremea respectivă, vicepreședintele a rămas în funcție până astăzi, potrivit b365.ro.

Ce spune legea

 

În conformitate cu art. 8, punctul 3, din Ordonanța de urgență nr.20/2013 care privește înființarea, organizarea și funcționarea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, „Membrii Comitetului trebuie să îndeplinească, la data numirii, cumulativ, următoarele condiții: să aibă calitatea de licențiat al unei instituții de învățământ superior cu durata stabilită de lege, acreditată, și o vechime de cel puțin 10 ani în activitate, pe un post pentru care sunt necesare studii superioare, în cazul președintelui și vicepreședintelui, și de cel puțin 5 ani în activitate, pe un post pentru care sunt necesare studii superioare, în cazul celorlalți membri”.

O carieră „strălucită” a vicepreședintelui

 

Or, CV-ul oficial al lui Valentin Korman are un mare gol la acest capitol, sesizat sau nu de Grindeanu.

Din iunie 2016 și până în martie 2017, Korman a fost consilier în Cabinetul Președintelui Consiliului Județean. Din martie 2010 și până la numirea sa pe postul de consilier, apropiatul lui Grindeanu a fost administrator al SC Kos Invest Solutions SRL, iar, înainte de a ocupa această poziție, a fost administrator al SC Kos Grup SRL, din mai 1997 și până în decembrie 2008.

Având în vedere că poziția de administrator de firmă nu necesită o calificare, Korman nu are o vechime de cel puțin 10 ani pe un post pentru care sunt necesare studii superioare. Mai mult, actualul vicepreședinte ONJN a absolvit Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității „Tibiscus” din Timișoara în anul 2016, făcând absolut imposibilă îndeplinirea criteriului de vechime.

Impact devastator pentru buget

Toate deciziile ONJN din ultimul an, de la suspendarea activității unor operatori de jocuri de noroc, la acordarea de licențe și până la aplicarea de amenzi, au la bază decizii votate de Comitetul ONJN. Din această structură face parte, în mod ilegal, și Korman. În acest fel, orice decizie din acest interval poate fi atacată în instanță, cu șanse maxime de reușită, putând genera pagube de ordinul zecilor de milioane de euro la bugetul de stat.

În ceea ce privește o decizie a autorităților în acest sens, surse din Executiv spun că fostul premier Mihai Tudose fusese informat cu privire la această problemă, dar nu a putut lua o măsură înainte de retragerea sprijinului politic. Viorica Dăncilă ar fi fost și ea informată, urmând să ia o decizie în viitorul apropiat, conform acelorași surse.