Grevă la RATB: "Dacă iau taxi, merg degeaba la muncă"

Grevă la RATB: "Dacă iau taxi, merg degeaba la muncă"

Salariaţii bucureşteni care nu locuiesc în apropierea staţiilor de metrou au întârziat la lucru ore bune, deoarece greva - surpriză a Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) i-a pus să aştepte în zadar tramvaiul sau autobuzul, pentru ca apoi să pornească pe jos spre cel mai apropiat metrou.

Dacă unele autobuze şi tramvaie ale RATB au circulat la primele ore ale dimineţii, de la ora 08 niciun mijloc de transport de suprafaţă nu a mai ridicat călători din staţie.

Traficul auto nu a fost nici mai liber, nici mai aglomerat, deoarece locul lăsat liber de cele aproximativ 1.400 de mijloace de transport ale RATB a fost ocupat de taxi-urile care au mers întruna şi de maşinile bucureştenilor care, până ieri, preferau RATB-ul. Pentru şoferi, singura problemă mai serioasă este găsirea de locuri de parcare în zonele unde lucrează.

Fără RATB, oamenii au mers pe jos până la metrou

Până la ora 9, aglomeraţie mare a fost la staţiile de metrou ale cartierelor rezidenţiale. Spre exemplu, la metrourile din Militari au venit şi oameni din Drumul Taberei, 13 septembrie sau chiar Rahova, deşi unii au parcurs pe jos chiar şi 2-3 kilometri.

"Nici nu ştim ce se întâmplă, aşteptăm degeaba în staţie", spune Viorica Neagu, care ar fi trebuit să ajungă, cu tramvaiul 32, de la depoul Alexandria (intrarea în Bucureşti dinspre sud) până la Piaţa Unirii.

Cum tramvaiele RATB erau înşirate pe toate liniile depoului şi nu dădeau semne că vor ieşi de acolo prea curând, singura variantă a femeii a fost să ia un maxi-taxi până în 13 septembrie, pentru ca apoi să meargă pe jos până la staţia de metrou de la Politehnică, de unde a călătorit spre Unirii. Altfel, ar fi trebuit să parcurgă circa 12 staţii de tramvai pe jos, câte sunt înşirate pe traseul tramvaiului 32.

Bicicleta de transport în comun

Marius stă în Rahova şi a luat bicicleta pentru a ajunge la zona Grozăveşti, unde lucrează la un supermarket. "Nu o mai scosesem de luni bune. Dar am văzut dimineaţă la televizor că e grevă la RATB şi am luat-o". Tânărul îşi face loc uşor printre maşini, la fel ca alţi doi biciclişti care îl urmează.

"Hai, domne, mergi mai în spate, că mai e lume de urcat", spune un om care urcă într-un maxi taxi ce vine din Ilfov, dar se umple de lume, ca niciodată, în staţiile RATB de la intrarea în oraş.

"Dacă dau 200 de mii pe taxiu, vin degeaba la muncă"

O doamnă îl întreabă de ce e nervos, iar omul spune că o să întârzie la serviciu vreo oră. Alţii îşi sună colegii sau şefii şi spun că o să întârzie chiar mai mult. "Ce vrei să fac, dacă toate taxi-urile sunt ocupate", spune unul, în timp ce altul exclude din start varianta maşinilor galbene. "Dacă dau 200 de mii ş iau taxiu, vin degeaba la muncă", spune el.

Traseu de grevă la RATB

Linia verde marchează traseul obişnuit folosit de călători pentru a ajunge din sudul-vestul Bucureştiului (cartierul Rahova) în nord (Pipera). Până la Unirii se călătoreşte cu tramvaiul 32 al RATB, iar de acolo se ia metroul. Astăzi, în schimb, s-a călătorit pe traseul marcat cu negru. De la depoul Alexandria până la 13 septembrie s-a mers cu maxi-taxi, iar de acolo, pe jos, până la metroul Politehnica.  Din Piaţa Rahova până la Unirii, mulţi oameni au mers pe jos.

Ne puteți urmări și pe Google News