Grevă pentru majorări salariale

Grevă pentru majorări salariale

Angajaţii mai multor companii din ţară şi străinătate au intrat în grevă generală, cerând patronilor să le majoreze salariile.

O treime din cei 3.000 de salariaţi ai Şantierului Naval Daewoo din Mangalia a intrat în grevă generală pe termen nelimitat, potrivit Mediafax. Greviştii cer majorarea salariului cu 300 de lei în cazul a 2.200 de angajaţi, însă conducerea a fost dispusă să le plătească doar 40 de lei.

Potrivit directorului de Resurse Umane din cadrul Daewoo - Mangalia Heavy Industries SA, Gemal Memetcea, greva este ilegală, aceasta fiind contestată la Tribunalul Constanţa, iar cererile salariaţilor sunt aberante, ţinând cont de actualul context economic.

La începtul acestei luni, purtătorul de cuvânt al grupului sud-corean Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co., Ahn Wook Hyeon, a declarat că guvernul român ar putea garanta un credit de aproximativ 100 miliarde woni (83 milioane dolari) acordat de bancă românească pentru divizia din România a grupului, Daewoo Mangalia Heavy Industries, potrivit Bloomberg. Purtătorul de cuvânt a refuzat să dezvăluie identitatea băncii.

Avioane la sol

Piloţii companiei Spirit Airlines au intrat în cea de-a doua zi consecutivă de grevă, toate zborurile operatorului aerian fiind anulate. Preşedintele companiei a declarat că nu au fost programate negocieri.

Unul dintre liderii sindicali a spus că piloţii nu se vor întoarce la muncă până când nu va fi negociet şi semnat un contract de muncă echitabil şi just.

Honda înlocuieşte greviştii cu noi salariaţi

Conducerea grupului Honda a decis să abordeze altfel relaţia cu angajaţii unei fabrici de componente din sudul Chinei. Aceştia au anunţat că vor declanşa greva generală în această dimineaţă, iar conducerea companiei a făcut recrutări în cursul sfârşitului de săptămână. Astfel, mulţi grevişti s-au întors la muncă, de teamă că îşi vor pierde posturile, notează New York Times.

„Nu le vom da locul vostru de muncă noilor angajaţi, dacă vă întoarceţi la lucru”, le-a spus greviştilor unul dintre directori. Când porţile fabricii s-au închis, după intrarea schimbului de dimineaţă, aproape toţi angajaţii permanenţi se aflau deja la posturi. Circa 85 % din cei 1.400 de angajaţi ai uzinei au participat la greva declanşată de miercurea trecută.

Sindicaliştii români spun că şi ei au fost supuşi unor astfel de presiuni. Unul dintre exemple este cel al angajaţilor RATB, care au dorit să intre în grevă de solidaritate, însă conducerea a chemat la lucru angajaţii care, în mod normal, ar fi beneficiat de o zi liberă.

Ne puteți urmări și pe Google News