Greva generală din sistemul bugetar începe să se spargă: „grosul” profesorilor a cam renunţat, funcţionarii mai protestează doar în câteva judeţe, restul se mulţumesc cu pichete.
La două zile de la declanşarea grevei generale, profesorii şi funcţionarii dau semne de oboseală, conştienţi de faptul că executivul nu va face până la urmă nicio concesie în ceea ce priveşte tăierea salariilor.
Astfel, în ciuda îndemnurilor liderilor sindicali, cei mai mulţi dascăli au ieşit din grevă. Funcţionarii din administraţia centrală au renunţat şi ei. Mai rămân pichetele confederaţiilor în faţa prefecturilor din ţară.
Se fac ore, dar nu se trec note
Prin urmare, majoritatea copiilor vor merge astăzi la şcoală. De altfel, o parte dintre ei s-au întors în bănci încă de ieri. Iar elevii de clasa a XII-a continuă să susţină proba de limbă străină de la Bacalaureat. Sindicatele din educaţie sunt convinse însă că acesta nu este sfârşitul luptei.
„Chiar dacă am văzut că profesorii se întorc treptat la ore, noi vom susţine în continuare ca formă de protest netrecerea notelor în catalog. Acest lucru este legal, atâta vreme cât notele sunt anunţate părinţilor. Fiind la sfârşitul anului şcolar, netrecerea mediilor în catalog duce la îngheţarea anului şcolar”, a explicat Liviu Pop, lider al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.
Spre deosebire de profesori şi de angajaţii din administraţia publică a Capitalei, funcţionarii de la nivel local sunt singurii care vor să mai păstreze vie flacăra grevei. „Bucureştiul a renunţat, au zis că vor mai protesta la marele miting anunţat în ziua moţiunii de cenzură. Greva continuă însă la nivel naţional”, a precizat preşe dintele executiv al Federaţiei Sindicatelor din Administraţie, Romel Neagu.
Nici cei din transporturi nu au ţinut prea mult la greva de solidaritate de ieri. Angajaţii RATB au protestat doar două ore, iar cei ai Metrorex au încheiat greva cu patru ore mai devreme, din motive „caritabile”. (A contribuit Andreea Archip)
"Chiar dacă am văzut că treptat profesorii se întorc la ore, noi vom susţine în continuare ca formă de protest netrecerea notelor în catalog. (...) Asta va duce la îngheţarea anului şcolar.“ LIVIU POP, secretar general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ
AMENINŢĂRI
CFR şi Metrorex ar putea opri trenurile
Trenurile din subteranul Capitalei şi cele de suprafaţă ar putea fi trase pe linie moartă de la mijlocul lunii dacă executivul va decide, în cele din urmă, să taie şi salariile angajaţilor din companiile statului. Prima declaraţie de „război” a venit din partea sindicaliştilor de la Metrorex. Aceştia ameninţă că, după greva de solidaritate de ieri, ar putea urma greva generală, din 15 iunie, dacă le vor fi reduse lefurile.
„În clipa în care actul normativ cu tăierile devine oficial, e denunţat unilateral contractul colectiv de muncă şi avem baza legală pentru a declanşa greva pe termen nelimitat”, a explicat liderul Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, Ion Rădoi. Afirmaţia vine ca răspuns la anunţul făcut de ministrul muncii, Mihai Şeitan, potrivit căruia executivul se pregăteşte să taie şi salariile din companiile de stat.
E drept însă că spusele lui Şeitan au fost „îndulcite” apoi de Sebastian Vlădescu, care a precizat că lefurile angajaţilor acestor societăţi nu vor fi reduse cu 25%. „Angajaţii nu acceptă nicio reducere a salariilor, fie că e vorba de 25% sau mai puţin”, ameninţă Rădoi.
El a mai precizat că organizaţiile din patru judeţe - Caraş Severin, Gorj, Bihor, Alba - au strâns deja semnăturile pentru susţinerea grevei, ce ar putea fi demarată la jumătatea lunii. Şi angajaţii de la Căile Ferate Române au anunţat că au de gând să blocheze circulaţia trenurilor dacă executivul va aproba actul normativ prin care să li se taie şi lor veniturile.