Peste 150 de mineri au rămas în subteranul minelor Crucea și Botușana, județul Suceava, ei fiind în grevă generală. La cele două mine, lucrează peste 300 de mineri.
Grevă la mina de uraniu. Protestul, unul spontan, a fost declanșat ca urmare a faptului că minerii nu și-au mai luat salariile de două luni. Oamenii sunt nemulțumiți de faptul că șefii din Conducerea Companiei Naționale a Uraniului nu găsesc soluții la problemele lor.
Minerii mai spun că de mai bine de un an nu și-au încasat suplimentul alimentar, de 30 de lei pe zi. Acest supliment este cunoscut ca fiind suplimentul antidot, ca urmare a faptului că oamenii lucrează în condiții de radioactivitate. O delegație a minerilor a mers la București, unde va discuta cu oficialii din Ministerul Energiei.
Prefectul de Suceava, Iulian Cimpoeșu a declarat pentru jurnaliști că situația trebuie rezolvată de Ministerul Economiei. Prefectul Cimpoeșu a mai spus că oamenii au dreptate când spun că sunt nemulțumiți.
„Nu am fost contactat nici de reprezentanții Ministerului Energiei, nici de cei ai sindicatelor. Pentru mine este clar că mingea este în terenul celor de la Ministerul Energiei, care trebuie să ia o decizie. Iau în calcul și o deplasare la Crucea pentru discuții cu oamenii nemulțumiți, dar sper că situația se va rezolva pe cale amiabilă”, a spus prefectul.
Ministrul Popescu, luat din nou prin surprindere. Grevă la mina de uraniu.
La fel ca și în Valea Jiului, oficialii din Ministerul Energiei par că acționează cu mare întârziere. Faptul că la nivelul Ministerului Energiei nu s-a știut de problemele salariale de la minele de uraniu, este un mare punct negru pentru ministrul Popescu.
După criza din Valea Jiului, de acum câteva săptămâni, când mii de mineri au protestat că nu și-au luat salariile, cei de la Ministerul Energiei nu au învățat mare lucru. Atunci, ministrul Virgil Popescu a refuzat să se deplaseze în Valea Jiului, pentru a discuta cu minerii. Rezolvarea a fost găsită de ministrul Muncii, Raluca Turcan, care a anunțat că salariile minerilor vor fi plătite dintr-un fond special.
Neimplicarea lui Popescu în rezolvarea crizei minerilor a fost discutată și în cadrul Biroului Politic Național al PNL. Rareș Bogdan l-a acuzat pe Popescu că nu a mers să discute cu minerii, și că acest lucru a dus la o pierdere a încrederii în capacitatea PNL de a rezolva crizele sociale.
Cele două mine de uraniu din Suceava sunt ultimele care mai funcționează în România. Oficial, soarta celor două mine a fost pecetluită prin închiderea acestora.