Grevă în școli, a patra săptămână. Nicolae Ciucă ar putea demisiona dacă profesorii se întorc la clase

Grevă în școli, a patra săptămână. Nicolae Ciucă ar putea demisiona dacă profesorii se întorc la clase Profesori / Sursa foto: Razvan Valcaneantu

A început patra săptămână de grevă a profesorilor. Nicolae Ciucă urmează să se întâlnească, din nou, cu sindicaliștii pentru a le propune soluții. Premierul ar putea demisiona, dacă dascălii s-ar întoarce la ore.

A început patra săptămână de grevă a profesorilor. Guvernul condus de Nicolae Ciucă face în această dimineață a doua ședință în 24 de ore pentru a le da profesorilor ce au cerut. Dascălii sunt nevoiți să dea un răspuns în doar câteva ore.

Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” a spus că discuțiile dintre guvern și sindicatele din învățământ au „avansat puțin”, dar că nu știe ce se va întâmpla. Dacă greva nu va fi oprită, Nicolae Ciucă nu ar putea să își dea demisia, iar rotativa ar putea fi amânată, potrivit Mediafax.

Marius Nistor a mai declarat că profesorii mai au și alte așteptări de la Guvern: „Este vorba de statutul lor social. Este vorba de respectul pe care-l datorează cei care au putere de decizie față de ei. În momentul în care stai și-i jignești în mod repetat și-i ataci și desconsideri mișcarea lor, este clar că în momentul de față, nimeni nu mai este predispus să mai asculte explicații din partea celor care decid.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa foto: INQUAM Photos

Anul școlar ar putea fi prelungit

El a transmis că nu s-a hotărât dacă anul școlar va fi prelungit sau nu și că încă se mai așteaptă explicații din partea autorităților. Acesta a mai spus că profesorii au fost jigniți pentru că și-au cerut drepturile și că este inadmisibil să faci așa ceva.

„Deocamdată se pun foarte multe întrebări, se așteaptă răspunsuri, explicații, o parte dintre ele ar trebui să vină de la Ministerul Educației, de la Ministerul Muncii. Nu pot să spun absolut nimic (despre prelungirea anului școlar – n.red.). Deocamdată noi avem niște revendicări, niște solicitări clare. Guvernanții au propus un proiect de OUG. Poate dacă se venea cu textul acesta și se identificau resursele financiare necesare cu o săptămână mai repede, sau chiar două săptămâni, nu ajungeam la astfel de situație. În momentul în care conflictul se va încheia, vom vedea dacă este cazul să se prelungească anul școlar, sau nu. Elevii să aibă toată încrederea în profesorii lor, suntem responsabili, știm ce avem de făcut, dar așteptăm finalizarea discuțiilor cu reprezentanții guvernului.

Guvernul a stat 3 săptămâni ca să identifice niște resurse financiare care să ducă la îndeplinire niște solicitări legitime ale colegilor noștri. Poate, dacă nu apăreau declarațiile nefericite pe care le știm cu toții, poate dacă nu erau insultați și jigniți cei din cancelarii, poate că lucrurile ar fi stat cu totul altfel. Dar, în momentul în care știi foarte că clar că oamenii sunt nemulțumiți, că tensiunea este ridicată în unitățile de învățământ preuniversitar, și în loc să-i tratezi cu respect, vii și dai declarații cel puțin jignitoare - nici nu le pot cataloga -, îi mai și ameninți, este clar că nu faci altceva decât să amplifici și mai mult tensiunea existentă. Mesaje de la „Marș la catedră!”, la „Cine își permite să boicoteze examenele...”.

Când se promovează intens un astfel de mesaj, și câteodată unii o spun cu o satisfacție foarte mare, vă dați seama că lucrurile acestea contează foarte mult, vizavi de reacția celor din școli. Trebuie să înțelegeți că nu poți trata corpul profesoral ca și când ar fi niște javre. Și să nu uite unii, că și javrele au demnitatea lor și reacționează. Este insultător ca la nivelul acestei societăți, într-o Românie care se vrea europeană, să se promoveze un astfel de mesaj la adresa celor care lucrează în sistemul de învățământ preuniversitar”, a declarat Marius Nistor.