Greva din Educație va continua. Negocierile dintre reprezentanții Guvernului și sindicaliștii din Educație s-au încheiat fără ca cele două părți să ajungă la un acord. Reprezentanții cadrelor didactice au respins propunerea politicienilor de a majora salariile debutanților cu 2.000 de lei pe an, sumă acordată în două tranșe. Sindicaliștii din Educație au fost convocați duminică, 21 mai, cu o zi înainte de declanșarea grevei generale, pentru o ultimă rundă de discuții la Palatul Victoria.
Greva generală din învăţământ va fi declanşată luni, 22 mai, şi va continua până când sindicaliştii vor primi din partea Guvernului o soluţie credibilă, au declarat liderii sindicatelor, la finalul negocierilor de la Palatul Victoria.
Sindicaliștii din Educație nu sunt de acord cu oferta Guvernului. Reprezentanții sindicatelor au precizat că Guvernul nu a venit cu nici o propunere nouă, decât cea prevăzută în legislația în vigoare, care prevede o majorare salarială de 7 - 8%. Liderii sindicatului au precizat că greva va continua, dat fiind oferta guvernului. În perioada în care vor întrerupe lucrul, cadrele didactice participante la grevă nu vor fi plătite.
„Noi o să le punem la dispoziţie colegilor noştri în momentul de faţă exact comunicatul care pleacă din partea Guvernului, acest comunicat va ajunge în toate organizaţiile noastre, iar membrii de sindicat se vor pronunţa foarte rapid, dar cu certitudine va spuneam că pe această ofertă mâine va fi grevă generală”, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor.
Guvernul nu a oferit nimic nou sindicatelor
Potrivit preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, oferta Guvernului vizează rezolvarea revendicărilor salariale în Legea salarizării, „altceva în plus nimic”.
„Anexa 8 se va pune în practică, mai concret personalul didactic va primi salariu de prevăzut de Legea 153, să ajungă la nivelul maxim. Asta înseamnă o creştere de 7-8% a salariilor”, a spus Simion Hăncescu.
El a precizat că data de când se va aplica această creştere salarial depinde de Executiv, de actele normative pe care le va adopta și de alocările financiare. Potrivit sindicaliștilor, guvernul s-a arătat dispus să acorde bonusuri pentru profesorii debutanți și pentru cadrele didactice din zonele defavorizate, fără să avanseze, însă, sume.
„Urmează să dea Executivul un act normativ, nu se ştie exact când, probabil de la 1 iunie, dar decizia aparţine Executivului”, a mai spus liderul sindical.
Negocierile vor continua și în timpul grevei
Negocierile dintre sindicaliști și reprezentanții guvernului vor continua, chiar după declanșarea grevei, și se așteaptă implicarea tuturor factorilor decidenți.
La consultările de la Guvern au participat, pe lângă premier, preşedintele Camerei Deputaţilor, viitorul premier Marcel Ciolacu, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, ministrul Muncii, Marius Budăi, ministrul de Interne, Lucian Bode, secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu.