Greva profesorilor s-ar putea încheia în următoarele ore estimează surse care sunt la curent cu negocierile dintre guvern și sindicate. Potrivit acestora, un anunț ar putea veni miercuri, 7 iunie, seara sau joi dimineață, 8 iunie. Pe de altă parte, sindicatele din Educație au anunțat o nouă manifestație de protest, la București, pentru vineri, 9 iunie.
Conflictul de muncă declanșat de profesori ar putea lua sfârșit în următoarele ore, estimează surse politice la curent cu negocierile. Un anunț în acest sens ar putea veni miercuri seara sau joi dimineața. Greva profesorilor durează de aproape trei săptămâni și pune sub semnul întrebării desfășurarea examenelor naționale din acest an.
Greva generală a profesorilor a fost declanșată pe 22 mai, sindicatele solicitând majorări salariale și garanții, printr-un act normativ, că salariul debutanților va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie. De asemenea, profesorii au mai cerut și investiții în infrastructură, în condițiile în care, spun ei, politicienii au încălcat legea care prevedea alocarea unui buget la nivelul a 6% din PIB pentru Educație.
Pe 1 iunie, Guvernul condus de Nicolae Ciucă a adoptat o ordonanță de urgență prin care a acordat o majorare salarială de 1.000 de lei a salariului brut pentru cadrele didactice și de 400 de lei brut pentru personalul nedidactic. De asemenea, Guvernul s-a angajat să va majorarea eșalonat salariile angajaților din educație, prin viitoarea legea a salarizării unitare, cu 40% în 2024 și cu câte 30% în 2025 și 2026, conform stiripesurse.ro.
Actul normativ a fost emis deși sindicatele au respins, la negocierile anterioare, oferta guvernului în condițiile în care nu conține garanțiile pe care le-au solicitat, legat de viitoarele majorări salariale.
Marți, ministrul Ligia Deca anunța că peste 10.000 de cadre didactice au renunțat la grevă și spunea că numărul lor va crește, în următoarele zile.
Guvernul adoptă un memorandum pe Educație
Guvernul va aproba, în şedinţa de joi, 8 mai, un memorandum având ca temă adoptarea unor principii generale în vederea îmbunătăţirii statutului personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic din sistemul naţional de învăţământ şi valorizarea carierei didactice.
„Prioritizarea dialogului între Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi reprezentanţii federaţiilor sindicale din învăţământ cu privire la grila de salarizare din familia ocupaţională subsecventă, ce va fi cuprinsă în viitoare Lege a salarizării. Noua lege va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/ asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023”, este una dintre măsurile propuse prin memorandum.
O altă măsură menţionată în document are în vedere „stabilirea unei prevederi în contractul colectiv de muncă la nivel de sector «învăţământ preuniversitar», prin care pe perioada concediului de odihnă, precum şi pentru zilele de concediu plătit, personalul din învăţământ va avea dreptul la o indemnizaţie de concediu calculată în raport cu numărul zilelor de concediu înmulţite cu media zilnică a salariului de bază şi a sporurilor/ indemnizaţiilor de care beneficiază, potrivit legii, corespunzător fiecărei luni calendaristice în care se efectuează concediu de odihnă”.