Salariile profesorilor din școlile private din România. Cât câștigă aceștia în comparație cu cei din școlile de stat
- Iulia Moraru
- 30 mai 2023, 14:46
În timp ce profesorii din școlile de stat sunt în grevă generală și refuză să intre la clase până ce Guvernul nu le mărește salariile cu 25%, cadrele didactice de la școlile private din România nu au de ce să se plângă în această privință.
În mediul privat, salariile profesorilor sunt dictate de cerere și ofertă, iar acestea pot ajunge chiar și până la 1.400 de euro pe lună. Cu toate acestea, nimeni nu se înghesuie pe posturile libere, astfel că instituţiile de învăţământ din sistemul privat caută să ocupe aproximativ 600 de locuri.
Salariile profesorilor de la școlile private, cu mult peste cele de la școlile de stat
„Sistemul privat de educaţie a prins avânt în ultimii ani în România, în contextul în care cererea pentru condiţii mai bune a crescut, atât din partea părinţilor, cât şi a personalului didactic.
În mediul privat, salariile sunt dictate de cerere şi ofertă, iar instituţiile private de învăţământ, care caută să ocupe aproximativ 600 de posturi libere, pot oferi salarii care ajung şi la 1.400 de euro net. Tot mai mulţi profesori se orientează spre acest sector", potrivit datelor centralizate de platforma Bestjobs, aceste poziţii atrăgând lunar mii de aplicări.
Spre exemplu, în București, pentru profesorii sau învățătoarele de limba germană, există o gamă salarială cuprinsă între 1.000 și 1.400 euro net lunar. În același timp, un profesor de limba engleză cu o experiență de predare de 1-3 ani poate câștiga în jur de 1.300 euro net în București.
În localitatea Corbeanca, situată la aproximativ 15 km de București, un învățător din ciclul primar și preșcolar, angajat la o școală acreditată cu clase de maximum 12 elevi, poate beneficia de o ofertă salarială cuprinsă între 800 și 1.300 euro net lunar.
În special în marile orașe ale țării, există o cerere în creștere pentru școli și grădinițe private, ceea ce se reflectă în majoritatea anunțurilor de angajare. București (și zona Ilfov) domină categoric clasamentul în ceea ce privește numărul de școli și grădinițe private, urmat de Cluj-Napoca, Sibiu, Timișoara și Iași, conform comunicatului emis de platforma de recrutare.
Femeile, mult mai active decât bărbații
„Educaţia reprezintă unul dintre domeniile cheie ale oricărei ţări, cu rol decisiv în formarea societăţii viitorului. Mediul privat a intuit foarte bine dorinţa românilor de a avea acces la o educaţie de calitate, iar acest sector s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani.
Nu de puţine ori, profesorii şi educatorii din sistemul public aleg să lucreze în mediul privat, atraşi de salarii mai mari şi condiţii de lucru asemănătoare cu cele din Occident”, a declarat Ana Vişian, marketing manager Bestjobs.
În luna mai, piața muncii a înregistrat aproximativ 35.000 de anunțuri de joburi, din care 10% erau pentru poziții de lucru remote și 15% pentru poziții hibride. Un aspect remarcabil al acestei luni este acela că femeile au fost mult mai active decât bărbații, reprezentând aproape 64% dintre candidații care au aplicat pentru joburi, în timp ce bărbații au reprezentat puțin peste 35%.
Domeniile care au atras cele mai multe aplicații în luna mai au fost Vânzări (94.000), Management (82.000), Financiar/ Contabilitate (50.000), IT/ Telecom (44.000) și Call Center / BPO (39.000), potrivit Agerpres.