Greul de-abia începe. Brexitul s-a terminat? Nu aşa repede

Greul de-abia începe. Brexitul s-a terminat? Nu aşa repede

La Bruxelles, înalţii oficiali au avertizat că eşecul unui acord pe tema noilor relaţii ameninţă din nou să ducă la o plecare "spre marginea prăpastiei", schimbarea bruscă a reglementărilor comerciale putând afecta lumea afacerilor de pe ambele maluri ale Canalului Mânecii, dar mai ales din Marea Britanie.

O condiţie importantă a părţii europene este un acord care va permite accesul flotei comerciale europene în apele teritoriale britanice. Deşi de o importanţă economică limitată, pescuitul este simbolic important atât în Marea Britanie, cât şi în Europa continentală.

Dar un element delicat al oricărui acord comercial va fi gradul în care Marea Britanie va continua să se supună reglementărilor blocului în domenii precum drepturile angajaţilor, standardele de mediu şi regulile anti-monopol.

Dacă britanicii vor "acces la toţi cei 450 de milioane de consumatori, zero taxe şi zero cote, asta nu se va întâmpla fără nimic în schimb şi fără condiţii", le-a spus dl Barnier reporterilor la conferinţa de presă. "Suntem în favoarea unui comerţ liber, dar nu vom fi naivi". El a adăugat că, în declaraţia politică de anul trecut, Marea Britanie a fost de acord să "creeze anumite marje".

Ne puteți urmări și pe Google News

Uniunea Europeană afirmă că este important ca Marea Britanie, un concurent economic destul de important la "uşa" ei, să fie împiedicată să renunţe la nişte standarde din domeniul muncii şi al mediului ca să reducă preţul unor produse şi servicii. Britanicii protestează, afirmând că în schimbul acordului său de comerţ liber cu europenii, Canadei nu i s-au impus asemenea condiţii.