Gresie si faianta ca nou-noute

Gresie si faianta ca nou-noute

Rechituirea, eventual intr-o alta culoare, este cea mai ieftina si simpla metoda pentru a schimba aspectul placilor tale vechi, dar intacte.

Te-ai saturat de gresia si faianta din baie sau bucatarie, dar nu-ti permiti sa le schimbi? Iata ce poti face repede si ieftin pentru a modifica aspectul peretilor acoperiti cu placi ceramice. Desi extrem de apreciate pentru durabilitatea lor in timp si pentru usurinta intretinerii, finisajele de gresie si faianta isi pierd din aspectul impecabil din cauza chitului dintre rosturi.

Innegrirea chitului

Rosturile placilor de faianta din baie sau bucatarie se incarca de mucegai din cauza umezelii mari si a lipsei ventilatiei. In sezonul rece peretii bailor ar trebui sa aiba peste 12 grade Celsius ca sa nu apara mucegaiul, lucru destul de rar intalnit la bloc, unde zidurile sunt, de regula, din beton, favorizand astfel aparitia mucegaiului pe rosturi.

In cazul gresiei, rosturile capata un aspect urat din cauza folosirii unui chit neadecvate. Multi mesteri improvizeaza pe santier diverse retete de chituri, in general folosind amestec de ipsos cu var, ciment etc. Pulberea improvizata amestecata cu apa da nastere unui chit poros care absoarbe cu usurinta praful. 

Din fericire, indiferent de cauzele care au dus la innegrirea sau chiar caderea chitului dintre rosturi, problema se poate remedia usor, chiar fara a apela la un mester. Ai la indemana o solutie usoara si rapida: rechituirea. 

Etapele de executie

Este bine sa folosesti chituri omologate, produse de firme specializate. De regula, o cantitate de doua kilograme de chit (pulbere) este suficienta pentru rosturile pardoselii unei incaperi mari de bloc. Iata care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi:

> Inlatura vechiul chit. Cu o unealta cu varf ascutit scobeste usor intre placile de ceramica. Sterge apoi golurile cu o carpa usor umezita pentru ca noul chit sa faca o priza buna.

> Prepara amestecul de chit cu putina apa, dupa indicatiile producatorului. Daca vrei un chit de o alta culoare, poti cumpara unul deja colorat sau separat - chit si pigment. Granulatia chitului se alege in functie de dimensiunile rosturilor.

> Astupa rosturile dintre placi folosind o gletiera cauciucata sau, in cazul unor suprafete mici, cu un spaclu ingust.

> Dupa 15 minute de la aplicare sterge cu un burete ud restul de chit.

Atentie!

Izoleaza rosturile in zona suprafetelor cu umezeala

Dupa rechituire aplica un silicon sanitar pe rosturi insistand asupra locurilor unde stagneaza apa. In cazul in care chitul e colorat, foloseste silicon transparent. Lasa sa se usuce 24 de ore. Tot pentru izolarea rosturilor poti folosi lacuri speciale pentru chitul de rosturi. Acestea impiedica apa sa patrunda in chit, previn aparitia mucegaiului sau „mancarea rosturilor”. Exista in comert si chituri profesionale, rezistente la apa, care nu trebuie lacuite, dar sunt ceva mai scumpe.

Ne puteți urmări și pe Google News