Georgeta Teodorescu, 74 de ani, s-a prezentat, săptămâna trecută, la Spitalul "Sf. Ioan" din Capitală, cu probleme respiratorii.
I s-au făcut mai multe analize, printre care şi o radiografie la plămâni, doar că femeia a primit filmul altei paciente, cu boli mai grave la plămâni şi inimă.
Nu apucase încă să ia tratamentul prescris când fiica ei a descoperit că pe radiografie apărea şi un lănţişor, care nu-i aparţinea mamei sale.
Mai grav este că personalul clinicii nu se află la prima abatere de acest gen. Acum doi ani, o altă pacientă a fost diagnosticată şi tratată greşit de cancer, pe baza analizelor altei femei. Ambele cazuri frizează absurdul şi reflectă lipsa unor protocoale clare, dar şi deficitul mare de doctori.
Răspunsul şocant al doctorilor: "Radiografiile inversate erau oricum la fel!"
În urma consultaţiilor şi a radiografiei, Georgeta a fost diagnosticată cu bronşită şi probleme la inimă şi a primit tratament. Femeia nu a găsit la farmacie medicamentele şi, pentru că starea ei s-a înrăutăţit s-a întors la spital, în aceeaşi noapte.
În scurt timp, la o privire mai atentă, fiica femeii a descoperit cu stupoare că e ceva în neregulă cu radiografia.
"Pe film se observa un lănţişor cu cruciuliţă, care nu era al mamei. Am înnebunit când am văzut. Bine că nu a apucat să înghită pastilele", răsuflă uşurată Anca Petrescu.
Acesta nu e singurul semn de întrebare al femeii. "Deşi asta a salvat- o pe mama, nu înţeleg cum e posibil să faci radiografii cu bijuterii!?", se întreaba fiica femeii.
Greşeala e confirmată de alţi medici. "Nu e recomandat să purtăm metale la radiografii, pot înmagazina radiaţii, care ne fac rău pe termen lung", explică profesorul de imagistică medicală Gheorghe Iana.
De partea cealaltă, reprezentanţii spitalului "Sf. Ioan" pun greşeala pe seama lipsei de personal, dar ţin să precizeze că nimeni nu a fost afectat.
"După efectuarea investigaţiei, asistenta a chemat-o pe pacienta Teodorescu pentru a-i da radiografia, însă în locul ei a răspuns Tudose. Asistenta făcuse 68 de radiografii în acea zi, îşi depăşise cu mult norma. Ea a plătit pentru greşeală cu serviciul. Însă, radiografiile inversate erau oricum asemănătoare, nimeni nu a fost prejudiciat", este explicaţia halucinantă a purtătorului de cuvânt Gheorghiţa Aron.
Georgeta Teodorescu, care se află în continuare internată în spital, spune însă că altfel au stat lucrurile. "Era un haos total la radiologie. Pacienţii aşteptau claie peste grămadă, iar asistentele râdeau între ele. Nu mai spun că după ce am reclamat, m-au tot arătat cu degetul. Asistentele, că doctoriţele s-au purtat foarte frumos". Pacienta şi fiica ei se gândesc acum chiar să depună plângere în instanţă.
În intervalul 2006-2011, 986 medici au fost acuzaţi de malparaxis. Dintre aceştia, doar 198 au fost sancţionaţi, iar 11 au fost concediaţi
"S-a produs o încurcătură. Când să-i dea radiografia, asistenta a chemat-o pe Teodorescu, dar a răspuns Tudose."
GHEORGHIŢA ARON, purtător de cuvânt "Sf. Ioan"

Tratată inutil de cancer!

Acum doi ani, la acelaşi spital, o bucureşteancă de 49 de ani a fost diagnosticată şi tratată greşit de cancer în stadiu avansat, după ce analizele i-au fost încurcate cu cele ale altei paciente.
Greşeala a fost descoperită după ce Adina Stan făcuse şase luni de chimioterapie, timp în care i-a căzut părul şi a făcut depresie majoră.
Cazul a fost preluat de Colegiul Medicilor, unde a fost chemată la audieri abia după doi ani. În funcţie de decizia primită aici, femeia e gata să-şi caute dreptate şi în instanţă.
Citiţi şi:

  • Noua lege a Sănătăţii prevede despăgubiri rapide pentru victimele malpraxisului. VEZI şi alte măsuri
  • Peisaje „horror” într-un spital în care ţi-ar fi frică să calci, chiar în centrul Capitalei
  • CITIŢI UN CAZ REVOLTĂTOR. Cum a murit bietul Vasile de la o simplă fractură
  • Tratament de mântuială: fetiţa care „doarme continuu”, irecuperabilă pentru doctorii români, „90% vindecabilă” pentru italieni
  • DE CE NE MOR COPIII CU ZILE: spitale fără pediatri şi reguli călcate în picioare