Greșeala făcută de șoferi, ce îi poate costa o avere. Ce nu ai voie să faci cât timp te afli la volan

Poliția Rutieră. Sursa foto: Arhiva EVZ

Codul rutier aduce multiple sancțiuni pentru greșelile pe care mulți șoferi le fac atunci când se află la volan. Dacă nu sunt atenți, ei pot primi amenzi de până la 2.900 de lei pentru această abatere.

Atenție, șoferi! Conducătorii care aruncă gunoaie pe geamul mașinii și sunt surprinși de polițiști vor fi sancționați.

Greșeala ce îi poate costa scump pe șoferi

Amenda pe care o vor primi șoferii care aruncă gunoi pe geamul mașinii se încadrează în clasa a IV-a de sancțiuni și este cuprinsă între 1.305 lei și poate ajunge până la 2.900 de lei.

Prin urmare, șoferii nu au voie să arunce pe stradă nici măcar un chiștoc de țigară și nici alte substanțe.

Potrivit Codului rutier, și alte acțiuni ale șoferilor, considerate banale, pot atrage amenzi contravenționale.

Astfel, poți fi tras pe dreapta dacă ești la volanul unei mașini murdare. Potrivit legii, circularea cu un autoturism ale cărui plăcuțe de înmatriculare sunt murdare și nu pot fi identificate pot aduce o amendă din clasa I de sancțiuni, cuprinsă între 290 și 435 de lei.

De asemenea, dacă nu mențin curate toate geamurile mașinii cu care circulă, șoferii riscă amenzi de până la 1.160 de lei. Polițiștii vor putea sancționa „nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului”, potrivit modificărilor legislative.

Ce alte reguli trebuie să respecte șoferii

Amenzi pot primi și cei care vorbesc la telefon în timp ce se află la volan. Amenda începe de la 290 de lei și poate ajunge până la 435 de lei – clasa a II-a de sancțiuni. În plus, șoferul prins cu telefonul la ureche va primi și două puncte de penalizare.

Până și muzica dată prea tare în mașină poate aduce amenzi. În timpul mersului, șoferul are obligația să fie atent la autospecialele cu semnalele acustice în funcțiune, pentru a le putea permite trecerea în siguranță. Pentru această acțiune, șoferul ar putea scoate din buzunar o sumă destul de mare, pornind de la 580 de lei și care poate ajunge până la 725 de lei, potrivit impact.ro.